Salonul Internațional de Caricatură a adus la Timișoara 300 de artiști din 70 de țări

0
788

Timișoara a fost, pentru câteva zile, capitala artei vizuale satirice și a caricaturii. Astfel, în perioada 18 – 20 octombrie, Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Fundația Popas, Consiliul Județean Timiș și Uniunea Artiștilor Plastici din România, a organizat cea de-a VII-a ediție a Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice.

Peste 300 de artiști din 70 de țări și-au expus o parte din lucrări în Bastionul Theresia Timișoara.

Ștefan Popa Popa’s a deschis Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice, vineri 18 octombrie, la ora 16.00, cu salve de tun și în prezența Gărzii Imperiale Eugeniu de Savoya, alături de sute de timișoreni în frunte cu reprezentanții autorităților județene, în frunte cu Călin Dobra, și a ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

Dintre oamenii de cultură veniți din țară îi amintim pe Tudor Gheorghe, Dorel Vișan, Helmuth Duckadam și Elisabeta Lipă, Mihai Tatulici, dar și pe Antonio Calderon de Jesus, critic de artă din Spania, președintele juriului, împreună cu Tomas Gallego, tot din Spania.

”Vreau să anunț că tot ceea ce vom face din 2020 cu Salonul internațional de caricatură, unde se află cei mai buni caricaturiști din 70 de țări de pe toate continentele, va îmbogăți sărbătoarea pe care Timișoara o va îmbrăca în 2021 de Capitată Europeană a Culturii. Noi cu acest salon vom rămâne o capitală mondială, fiindcă avem artiști din toată lumea. Așadar și noi vom contribui la ceea ce înseamnă Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană și nu numai de capitală europeană, ci chiar mondială, așa cum merită orașul nostru”, a declarat Ștefan Popa Popa’s.

Mihai Tatulici a spus că: ”sunt pentru a doua oară la această mare manifestare patronată de Ștefan Popa Popas și, de fiecare dată, mă gândesc ce baftă are Timișoara să mai adauge la statura sa occidentală încă un atu. Ștefan este o anomalie, un accident genetic…! De ce? Noi trăim de mulți ani în regatul mediocrității, iar Ștefan s-a rupt de acest regat. Regina noastră este mediocritatea, de regulă patentată și susținută de multe instituții. În această lume mediocră, unde valorile se descurcă greu sau deloc, Ștefan Popa Popas a reușit. Nu știu cum. L-a ajutat Consiliul Județean Timiș, Mitropolia Banatului, nu știu, dar a reușit”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

”Domnule ambasador cultural al județului Timiș, Ștefan Popa Popa’s, dragi invitați, stau lângă un om foarte valoros pentru județul Timiș, care a reușit să facă tot ceea ce se întâmplă azi, la Timișoara, prin Salonul internațional de caricatură, aflat la ediția a șaptea. Ștefan este un om care merită tot respectul, care a dat startul unuia dintre cele mai mari proiecte culturale. E valoros ceea ce facem acum, e important anul 2021, dar cel mai important este ceea ce va rămâne după 2021. Așa cum salonul de caricatură a ajuns la cea de-a șaptea ediție, sunt convins că suntem la început și doresc să ajungem la cel puțin a 50 a ediție”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

”Toţi cei care aţi văzut lucrările maestrului și fratelui Ștefan ați observat că sunt creații așternute pe hârtie. Dumnezeu l-a făcut pe om din țărână, iar fratele Ștefan îl face cu creionul. Chiar dacă el desenează chipuri umane, chiar dacă pipăind lucrarea care nu are sânge, simți că are viață. Ceea ce îl inspiră pe fratele Ștefan curge în esența creației sale. Dumnezeu i-a îngăduit o dată, a tras perdeaua la o parte să îi arate cum îi face Dumnezeu pe oameni. Fratele Ștefan a învățat să facă chipul omului furând un pic de meserie de la Dumnezeu”, a fost mesajul ÎPSS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Mai mult, în banatulmeu.ro


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply