Piese din patrimoniul MINAC, expuse la EUROPALIA, cea mai mare manifestare culturală din Belgia

0
925

Vineri, 18 octombrie 2019, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraș belgian, a fost deschisă expoziția „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/ „Dacia Felix. Trecutul glorios al României”. Expoziția face parte din Festivalul EUROPALIA și reunește 298 de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor: scitică, greacă, celtică, daco-getică și romană.

Festivalul EUROPALIA este manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate: Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Festivalul bianual EUROPALIA împlineşte 50 de ani de la înfiinţare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulți veniți din afara Belgiei.

Selectate și amplasate după un concept al Muzeului Galo-Roman din Tongeren, bunurile culturale provin de la MNIR și de la alte 18 instituții muzeale din țară, care au contribuit la realizarea acestui amplu proiect: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizație Dacice și Romane – Deva; Muzeul Județean Satu Mare; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Județean Argeș – Pitești; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare; Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Național al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanațiului – Caracal; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Muzeul Județean Ialomița – Slobozia.

Artefactele din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt: statuia războinicului scit, statuia zeiței Hecate, medalionul de aur cu reprezentarea zeiței Afrodita și bijuterii din mormântul de la Callatis (candelabru de bronz, recipient cosmetic, vas de sticlă, baghetă de sticlă, plăcuță de plumb, unguentarium, spatulă, oglindă, colier de mărgele tubulare și pandantiv de formă rectangulară). La deschiderea expoziției a participat și directorul general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, care a prezentat bunurile culturale din patrimoniul muzeului constănțean.

Citiți și: Europa redescoperă trecutul glorios al României

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 22.10.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply