Meduze albastre, pe plaja de la Eforie Nord!

0
2875

Meduze albastre, pe plaja de la Eforie Nord! Imagine de senzație!

CT100.RO: Pe malul Mării Negre, în localitatea Eforie, pot fi admirate mai multe meduze albastre.

Imaginea, postată în data de 21 octombrie 2019, a făcut furori pe rețelele de socializare.

De unde vin? Ce specie sunt?

Ne-a oferit detalii dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Meduza se numește Rhizostoma Pulmo. Anul trecut a fost aceeași problemă la sfârșit de vară, pentru că apele erau calde. Apăreau foarte colorate și a existat suspiciunea că a fost Rhizostoma Octopus, pătrunsă din Marea Mediterană”, a explicat acesta.

Specialiștii de la INCDM au stabilit însă că este vorba despre Rhizostoma Pulmo.

„Este o meduză în formă de plămân, de dimensiuni foarte mari, care apare în apele calde, la sfârșitul verii, în apele trofice, pentru că au ce mânca, sunt o mulțime de alge și nu numai. Mor în moment ce apele se răcesc. În Marea Mediterană e mâncată de țestoasele marine. La noi, nefiind țestoase marine, nu le mănâncă nimeni”, a conchis dr. Adrian Bîlbă.


Gigi Halet: Meduza albastră (Cyanea lamarckii) poate ajunge până la 30 cm, cu o margine lombată și numeroase tentacule fine. Meduza albastră se găsește în Marea Nordului și în Oceanul Atlantic. În timpul verii, meduza apare deseori în masă la țărm.

Tentaculele meduzei albastre au nenumărate bacterii urzicătoare, care servesc prinderii prăzii. La contactul cu pielea, acestea provoacă arsuri neplăcute și dureri persistente.

Aceste celenterate au un tub scurt în partea de jos a corpului care are rol atât de gură cât și de tub digestiv. Ele nu au creier, cap, inimă, membre sau oase. Chiar dacă nu au creier, meduzele au un sistem nervos elementar cu receptori care detectează lumina, vibrațiile și substanțele chimice din apă. Pielea meduzelor este atât de subțire, încât acestea respiră prin piele. http://xn--descoper-67a.org/


Mangalia News, 21.10.2019. (sursa foto: Eforie Online / Fb).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply