The parishioners and families of Saint Mary’s Romanian Orthodox Church welcome you to Romanian Food Festival in Dallas, 14th Edition, November 1 – 3, 2019.
Savor the flavors of our favorite Romanian foods. Enjoy the Romanian Traditional Folk Dances and Live Music with our Romanian singers. Learn about the rich and unique culture of the Romanian people. Where Romanian food, Traditions and Culture met together. Tel: 214-418-5522. Opening Hours: 11am – 10pm.
ABOUT US
Our church is part of the Romanian Orthodox Episcopate of America (ROEA), an archdiocese of more than 130 Romanian communities across the USA and Canada. The Diocese is led by His Eminence, Archbishop Nathaniel Popp. The Romanian people share an ancient and wonderful culture, which is manifested through our orthodox faith, through our foods, dances, costumes, traditions, and within the vibrant spirit of our people.
Holy Apostle Andrew, the First – Called Christianized our native lands during the time of Christ.
Today we invite you to take a glimpse into “our world”. Many of our faithful parishioners put a great deal of work into this festival with a great hope to continue the tradition for many years to come.
It is a great occasion to enjoy the Romanian Traditional Folk Dances (three generations from 3 to 70 yrs old), Live Music with our Romanian singers, Dance with DJ Razvan, and Gymnastics Shows that will be performed live on stage for your visual delight.
OUR MENU:
“Mamaliga cu branza si smantana” – Polenta with Cheese and Sour Cream is the second dish after the “Mici’. It is boiled corn flour in water with a dash of salt and a few drops of sunflower oil.
“Cozonac” – A sweetbread filled with a sweet walnut paste, poppy seeds paste or Turkish delight, this dessert is usually cooked during the holidays. Only at the Romanian Food Festival you will experience the real taste of the traditional home made Cozonac.
Savor the flavors of some favorite Romanian foods. Choose from “ciorba” served with sour cream, vinegar and a traditional garlic paste known as “mujdei”.
“Sarmale” – made of minced meat mixed with rice and spices, rolled into sour cabbage leaves and boiled for hours in a special sauce made of the sauerkraut juice, water, tomato juice and other secret ingredients, they are simply delicious.
“Mici” or “Mititei” – grilled minced meat rolls that are literally translated as “Small ones”.
Please visit our Festival Official page for more information romanianfoodfestivaldfw.com
Familia Bisericii Ortodoxe Române Sfânta Maria, enoriașii și părintele Gabriel Liviu Popa vă urează un sincer Bun venit în prima comunitate românească din Texas, care a fost fondată în anul 1981.
Biserica noastră aparține de Episcopia Ortodoxă Română a Americii (ROEA), arhiepiscopia a peste 130 de comunități românești din SUA și Canada. Eparhia este condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nathaniel Popp.
Poporul român împărtășește o cultură străveche și minunată, care se manifestă prin credința noastră ortodoxă, prin alimentele, dansurile, costumele, tradițiile și în spiritul vibrant al poporului nostru.
Sfântul Apostol Andrei, Cel dintâi chemat, a creștinat pământurile noastre natale, în timpul lui Hristos.
Astăzi vă invităm să aruncați o privire în „lumea noastră”. Mulți dintre enoriașii noștri credincioși au depus o muncă asiduă în acest festival, cu o mare speranță de a continua tradiția pentru următorii mulți ani.
Este o ocazie minunată să vă bucurați de dansurile tradiționale populare românești (trei generații între 3 și 70 de ani), muzică live cu cântăreții noștri români, dans cu DJ Răzvan și spectacole de gimnastică care vor fi interpretate live pe scenă pentru încântarea dumneavoastră vizuală.
Meniul nostru
Savurați aromele unor mâncăruri românești preferate. Alegeți din „ciorba” servită cu smântână, oțet și o pastă tradițională de usturoi, cunoscută sub numele de „mujdei”.
“Mămăliguță cu brânză și smântână” – Polenta cu brânză și smântănă este apreciat ca al doilea fel de mâncare, după “Mici”. Este făcută din mălai (făină de porumb), fiartă în apă cu un strop de sare și câteva picături de ulei de floarea soarelui.
„Sarmale” – făcute din carne tocată, amestecată cu orez și mirodenii, înfășurate în frunze acre de varză și fierte ore întregi într-un sos special format din sucul de varză, apă, suc de roșii și alte ingrediente secrete, sunt pur și simplu delicioase.
„Mici” sau „Mititei” – rulouri de carne tocată la grătar, fără membrană, cu mirodenii speciale, care sunt traduse literalmente ca „mici”.
„Cozonac” – un aluat umplut cu o pastă de nucă dulce, pasta de semințe de mac, sau cu rahat turcesc, acest desert este de obicei gătit în perioada sărbătorilor. Doar la Romanian Food Festival veți experimenta gustul real al tradiționalului Cozonac de casă.
SCHEDULE OF ACTIVITIES
Friday November 1st, 2019
5:00 pm Festival Grand Opening;
5:30 pm Entertainment, banquet, grill and bar opening;
6:00 pm “Autentic Band” Romanian Traditional Folk Music (live);
6:30 pm Church Guided Tour;
7:00 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Tricolorii Veseli Juniori” (live);
7:30 pm Romanian and International live music;
8:45 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Tricolorii Veseli Juniori” (live);
9:00 pm Entertainment Music and dance – disco DJ Razvan;
10:00 pm Festival Day Closing.
Saturday November 2nd, 2019
11:00 am Festival Day Opens;
11:00 am Entertainment, banquet, grill and bar open;
Gift Shops, Vendors area open, Children Corner open;
12:30 pm ” Autentic band”Traditional Music (live);
1:15 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Alunelul” group (live);
1:30 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Tricolorii Veseli Juniori” group (live);
2:00 pm Church Guided Tour;
2:00 pm “Universo Band” – Traditional Music (live);
3:00 pm Gymnastics Show (live);
3:45 pm “Autentic Band” traditional Romanian music (live);
4:45 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Alunelul” group (live);
5:00 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Tricolorii Veseli Juniori” group (live);
5:30 pm Gymnastic Show (live);
6:00 pm Church Guided Tour;
6:15 pm “Autentic Band”International and Traditional Music(live);
7:15 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Alunelul” group (live);
7:30 Romanian Traditional Folk dance with “Tricolorii Veseli Juniori” group (live);
7:45 pm live music;
9:00 pm Entertainment, Music and Dance – DJ Razvan;
10:00 pm Festival Day Closing.
Sunday November 3rd, 2019
9:00 am Church Religious service. We invite you to see the Orthodox Divine Liturgy;
11:00 am Grill and bar open for the rest of the day;
12:30 pm “Autentic Band” Romanian Music (live);
1:00 pm Kids Corner opens until 5:30;
1:15 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Alunelul” group (live);
1:30 pm Romanian Traditional Folk dance with “Tricolorii Veseli Juniors” group (live);
2:00 pm Church Guided Tour;
2:00 pm “Autentic Band” Romanian Music (live);
3:00 pm Gymnastics Show (live);
3:45 pm Live music;
4:30 pm Romanian Traditional Folk Dance with “Alunelul” group (live);
4:45 pm Romanian Traditional Folk dance with “Tricolorii Veseli Juniors” group (live);
6:00 pm Festival Closing.
Please visit our Festival Official page for more information romanianfoodfestivaldfw.com
https://www.facebook.com/SaintMaryRomanianOrthodoxChurch/videos/469078276926833/
https://www.facebook.com/SaintMaryRomanianOrthodoxChurch/videos/498271087308105/
https://www.facebook.com/SaintMaryRomanianOrthodoxChurch/videos/401845019968054/
Mangalia News este partener media în proiectul Arca TV, Televiziunea românilor de pretutindeni, Houston, Texas, USA. Mangalia News este, de asemenea, partener media al Radio ProDiaspora, care emite din Germania. (Publicat: Sâmbătă, 19.10.2019).