Nava-şcoală Mircea, cunoscutul velier militar, a desfășurat, în perioada 14-23 septembrie, un marș de instrucție pe Dunăre, pentru a încheia seria evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române. Nava a acostat în porturile Tulcea, Galaţi, Brăila şi Sulina.
Pentru a doua oară în istoria sa, Nava-şcoală Mircea a fost pe apele Dunării. Primul marș de instrucție al navei a fost realizat în luna iunie 1939, pe Dunăre, până la Galați, unde a participat la festivitatea de lansare la apă a primei nave de luptă care a fost construită în România, puitorul de mine Amiral Ioan Murgescu. Atunci, nava nu a acostat în niciun port dunărean, iar la Galați a fost ancorată în zona Palatului Navigației.
În septembrie 2019, Mircea a bucurat mii de români, de toate vârstele, ce l-au putut vizita în porturile Tulcea, Galaţi, Brăila şi Sulina. În fiecare oraş, nava a fost primită cu toate onorurile, cu multă bucurie, aşa cum stă bine unui simbol românesc. S-au pus mii de întrebări ce şi-au găsit răspunsuri pe măsură. Spiritul Mircea a fost cunoscut de zeci de mii de români. Un adevărat tur de forţă pentru echipaj, care a trebuit, de această dată, să se confrunte cu valuri… de vizitatori! Musafirii urcați la bordul venerabilului velier au putut să afle oferta educaţională a Forţelor Navale Române, misiunile pe care le desfăşoară acestea şi ce înseamnă să fii marinar militar.
În toate porturile, autorităţile locale au primit aşa cum se cuvine nava. Muzica militară a Forţelor Navale a fost la înălţime. Nava a fost vizitată de români de toate vârstele, atât de copiii care au cântat la bord imnul naţional, dar şi de veterani de război.
Din echipaj au făcut parte şi tinerii elevi ai Colegiului Naţional Militar Alexandru Ioan Cuza ce au aflat ce înseamnă viaţa de marinar militar. Ei au vizitat muzeele şi navele militare din porturile unde NŞ Mircea a acostat. Au primit multe informaţii, au participat la exerciţii marinăreşti, chiar la întreţinerea navei. Echipajul Navei-școală Mircea, cu sprijinul organizației Act for Tomorrow, a oferit comunității locale din comuna C.A. Rosetti, județul Tulcea, produse de igienă.
A fost o onoare extraordinară pentru NŞ Mircea şi echipajul său să realizăm acest marş, a declarat comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă. M-am bucurat nespus să văd atâţia români la bordul navei care sigur ne-au primit şi în sufletul lor. Au fost copii, tineri, adulţi, chiar şi veterani de război. Da, NŞ Mircea este o parte a României! Marşul a reconfirmat dragostea şi respectul pe care românii le au pentru această navă. Am primit de la foşti membri ai echipajului sau cadeţi diferite cadouri sau amintiri din propriile lor colecţii. Aceste donaţii vor sta la loc de cinste pe nava noastră.
Comandantul Flotilei Fluviale şi al marşului, contraamiral Cornel Rogozan, a subliniat reușita acestei premiere: Un simbol românesc, cunoscut deja în porturile lumii a acostat şi pe plaiurile noastre, în porturile Dunării maritime. Românii şi autorităţile locale ne-au primit aşa cum se cuvine şi le mulţumesc. A fost o activitate extraordinară, dusă la îndeplinire de un echipaj foarte bun, la care s-au adăugat şi cei mai tineri marinari militari.
MN: Despre Bricul Mircea, Nava-Școală a Marinei Române, cotidianul online Mangalia News a publicat mai multe articole ce pot fi vizualizate AICI.
Mangalia News, Duminică, 6 octombrie 2019. (sursa: presamil.ro).