Prima Organizație de Management al Destinației din România, înființată la Mangalia, în fieful unui primar liberal

0
2719

libris.ro%20
AMAZON! Acum puteți comanda și AICI orice produse din oferta AMAZON! Livrare promptă în România, direct din Germania!
carturesti.ro%20

După numeroase scandaluri și dezbateri aprinse, în urmă cu câteva luni, Parlamentul a adoptat Legea turismului, prin care s-a creat cadrul legal pentru înființarea și funcționarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), așa cum este prevăzut în Programul de guvernare al PSD.

Însă, ieri, în premieră, Ministerul Turismului, condus de pesedistul Bogdan Trif, a luat act oficial de înființarea primei organizații de management al destinației, dar surpriza cea mare a fost că primul OMD din România a fost înființat în fieful unul primar liberal.

Premieră în turism, la Mangalia

În ședința din 5 august 2019, Judecătoria Mangalia a admis cererea de înscriere în Registrul asociațiilor și fundațiilor a Organizației de Management al Destinației Turistice Mangalia (vezi documentul în facsimil), consființind astfel, în premieră, înființarea primului OMD din România. Conform legislației în vigoare, Organizația de Management al Destinației va funcționa ca asociație de utilitate publică și va include autoritățile locale și reprezentanții angajatorilor plătitori de taxă pentru promovare turistică. Autoritățile și mediul privat, reprezentat prin partonate, vor avea drepturi egale. 

Organizația de Management al Destinației va fi entitate cu personalitate juridică, inființată prin asocierea autorității publice locale din componența destinației, cu membri din cadrul destinației, ai confederațiilor/federațiilor patronale reprezentative, cu activități în domeniul turismului, și ai organizațiilor patronale și angajatorilor din cadrul destinației, plătitori de taxă pentru promovare turistică, ce realizează întreaga politică de dezvoltare turistică a destinației, inclusiv politica de marketing a destinației, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare. De asemenea, pot avea calitate de membru asociat în OMD, dar cu rol consultative, și alte entităti relevante, cum ar fi: asociații de promovare, administratori ai ariilor protejate, reprezentanți din mediul academic, din instituțiile de cercetare-dezvoltare, școli de formare profesională în turism, camere de comerț și industrie și alte asemenea entităti care funcționează potrivit legii pe teritoriul destinației turistice.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

PNL pune în aplicare programul de guvernare al PSD

Surpriza cea mare este faptul că primul OMD din țara noastră a fost înființat în municipiul-stațiune Mangalia, unde primarul, Cristian Radu, este liberal. Practic, prin înființarea acestui OMD la Mangalia, municipiu care deține aproape 50% din locurile de cazare clasificate de pe Litoral în cele șase stațiuni de interes national – Venus, Saturn, Jupiter, Neptun-Olimp, Cap Aurora și Mangalia -, s-a respectat Programul de guvernare al PSD-ALDE. Dar, înființarea primului OMD nu s-a făcut în fieful unui edil PSD sau ALDE, ci în fieful unui liberal. Astfel, un edil PNL a pus în aplicare un proiect al PSD. Incredibil, dar adevărat! Cum așa? Foarte simplu. Primarii PSD de la Constanța și Eforie, Decebal Făgădău și Robert Nicolae Șerban, au refuzat să fie de acord cu înființarea acestor organizații de management al destinației, pe motiv că nu dețin „acțiunea de aur”, adică nu dețin votul decisiv atunci când există paritate. Prin acest refuz, cei doi edili PSD constănțeni s-au poziționat alături de cei 51 de parlamentari PNL, care au contestat, fără succes, la Curtea Constituțională a României, înființarea OMD-urilor în forma actuală. Tot Curtea Constituțională a României a respins solicitarea celor 51 de parlamentari liberali prin care doreau înființarea unui OMD central, prin care să dirijeze și să dreneze toate fondurile de promovare.

Cine conduce primul OMD din România

Grupul de inițiativă al Organizației de Management al Destinației Turistice Mangalia (vezi FOTO) a stabilit, conform legii, că primul OMD din România să fie condus de un comitet director format din cinci persoane, toți oameni cu ștate vechi în turism, care cunosc foarte bine potențialul turistic al zonei. Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia are trei asociați – Primăria Mangalia, Organizația Patronala Mangalia și Parc Aventura Paradis Land Neptun, iar președintele comitetului director al acestui OMD este Dumitru Filip, el fiind asistat si ajutat de cei patru membri – Mircea Zoltan, Daniela Peteanu, Dragoș Angelescu și Adela Ivan. Surpriza mare este că, pentru prima dată, la solicitarea angajaților, toți „negustorii” din Mangalia au fost de acord ca deciziile de dezvoltare și promovare ale municipiului să se ia unanimitate de voturi. Dar, conform statului OMD, în cazul unor divergențe, se înființează o comisie care să negocieze și să medieze problemele divergente. 

Undă verde pentru promovarea și dezvoltarea stațiunilor turistice

Vă invităm să citiți continuarea în puterea.ropiese-auto-mangalia.ro

carturesti.ro%20


Leave a Reply