Prima zi de școală, în anii 70-80… Din amintirile lui Bogdan-Radu Brînzan

0
4034

farmec.ro
carturesti.ro%20

Prima zi de școală, în anii 70-80…

Prima zi de școală însemna obligatoriu uniformă nouă, ghiozdan nou, pantofi noi, buchetul de garoafe ambalate într-o hârtie albă sau gri deschis, cu emblema verde ”Codlea”. În clasă ne întâmpina chipul lui Ceaușescu, deasupra celor două table de scris, în varianta ”într-o ureche”, sau cu două urechi, fiindcă se pare că unul dintre apropiați îi atrăsese atenția asupra portretului cu o ureche și îl schimbase.

Apoi, băncile din lemn, cu un scârțâit specific al scaunelor, când se rabatau. Geamurile care erau întregi la începutul anului, dar care multe dintre ele nu apucau sfârșitul, fiind sparte de mingi de fotbal șutate în clasă, sau la ora de sport, de-afară.

Ne făleam cu penarele chinezești, compartimentate, cu închizători cu magnet, imprimate cu personaje din desene animate, sau cu animăluțe, cu stilourile chinezești cu peniță suflată cu aur la 100 de lei bucata, ascuțitorile chinezești după care alergam prin librării să ne întregim colecțiile. Așteptam să mă reîntâlnesc cu colegii, să le povestesc ce am făcut în vacanță, ce locuri am mai vizitat cu părinții. Prima zi însemna emoția întâlnirii cu doamna învățătoare, apoi după câțiva ani cu unii profesori care mi-erau dragi.

Ne bucuram că prima zi era de obicei mai scurtă, plecam acasă cu alți colegi pe care îi lăsam pe drum, eu locuind cel mai departe de școală. Începea un nou an, cu materii noi, cu note, teze, cu griji, la care tatăl meu îmi spunea mereu ”e cea mai frumoasă perioadă  a vieții, ăstea nu-s griji”… Și după ani, am realizat câtă dreptate avea…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Bogdan-Radu Brînzan, septembrie 2019.


Mangalia News, 10.09.2019. (foto generic: internet).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply