OPINII: Cum îngreunează părinții adaptarea copilului la grădiniță

0
1039

OPINII: Cum îngreunează părinții adaptarea copilului la grădiniță

Am văzut de-a lungul timpului multi copii și multi părinți. De exemplu, copii care urlă de disperare să nu fie lăsați la grădiniță. Și părinți care reacționează la acest “urlet” în diverse moduri. Vom enumera cele mai comune greșeli pe care le fac părinții:

1. Cel mai rău lucru este să ia copilul și să îl ducă acasă, după ce l-a adus la grădiniță. Altfel spus, să nu-l mai lase. Acest lucru, chiar dacă îi liniștește pe moment atât pe copil cât și pe părinte, pe termen lung este foarte dăunător, deoarece întârzie adaptarea copilului la grădiniță. 

2. Părintele stă în fața sălii de grupă, explicându-i o întreagă filosofie despre cum e cu statul la grădiniță și mersul la serviciu, încercând în felul acesta să liniștească copilul. (În acele momente oricum copilul nu aude ce îi spuneți, dar e pentru copil, e ok să tot vorbiti, atâta timp cât încă nu ați plecat 🙂 ). Cu cât plecați mai repede, cu atât va fi mai bine. 90% dintre copii se liniștesc în maxim 10 minute după ce părintele pleacă. Dar părinții nu cred asta, oricum. Eventual poate dacă sună educatoarea și aude că e liniște. Dar nici atunci, uneori.  🙂

3. Părintele începe să tipe la copil că ce-s cu istericalele astea și ar face bine să termine, că îl face de rușine. Aceste reacții în primele săptămâni de grădiniță sunt normale. Validati emoțiile copilului: Știu că ești trist, te înțeleg dar va trebui să plec și când te trezești vin după tine. O îmbrățișare strânsă, un pupic și bye bye.

4. Începe să îi spună că mami stă în curte și că el să meargă în sală. Nu e ok să spuneți asta, dacă știți că nu e adevărat. Copilul trebuie să știe adevărul, oricât e de dureros. Pentru că, în caz contrar, merge în curte după mami. Chiar dacă pe moment se liniștește, pe termen lung nu e bine.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

5. Îi spune copilului că mami merge să îi aducă ciocolată / alte dulciuri / telefonul. Și copilul, săracul, stă toată ziua, așteptând să vină mami cu ciocolata. Și la fiecare 20 de secunde își întreabă educatoarea: Când vine mami cu ciocolata? Off! Și când vine după el, uită.

6. Copilul intră vesel în grupă, îi face ”pa” lui mami, mami îl privește cum se îndepărtează și îl strigă: “Mamiiii, nu vii să îi mai dai un pusi la mami, că o să-i fie tare dor de tine lui mami?” Și uite ăsta e momentul în care se strică tot și copilul începe să plângă, pentru că abia acum conștientizează ce se întâmplă.

Exemplele pot continua…

Concluziile sunt:
– validati emoțiile copilului – ești trist, e bine să plângi; 
– scurtati cât de mult posibil despărțirea de dimineață, oricât ar fi de dureros;
– îmbrățișati-vă strâns copilul și lăsați-l să-și ia zborul în grupă; 
– spuneti copilului adevărul, chiar dacă e dureros.

Vă dorim o adaptare cât mai ușoară!

Educatoarele de la Grădinița PP nr. 7, Mangalia.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply