Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea a II-a

0
1001

farmec.ro
carturesti.ro%20

Loteria luminii, partea a doua. Și ultima. Care-i situația la noi, ce nu au făcut autoritățile, ce a făcut #FreeMiorița, cum a iluminat India jumătate de miliard de oameni în 20 de ani. Povești și fapte luminoase, într-o mare beznă. #LuminăpentruRomânia #viitorpentrucopii

Guvernul a avut câteva încercări de a rezolva problema locuințelor neelectrificate, o problemă socială uriașă, în contextul în care sute de mii de români din toată țara încă nu au acces la electricitate. Din cauza costurilor ridicate, a unei scene politice mereu în mișcare, dar și a lipsei de asumare, toate programele statului au eșuat pe hârtie. Statul nu și-a îndeplinit până acum obligația morală de a face lumină, în ciuda efectelor negative numeroase pe care lipsa electricității le ridică asupra sănătății, educației, securității, dar și situației economice a acestor oameni.

După ce în partea I a materialului, pe care o puteți citi AICI, v-am redat poveștile unor oameni care trăiesc sau au trăit în întuneric, mai jos vă prezentăm programele guvernamentale eșuate, dar și exemplul de succes al unei țări care a reușit în câțiva ani să rezolve problema lipsei accesului la electricitate pentru sute de milioane de cetățeni ai săi. Prin leadership politic și determinare, acest stat a obținut astfel una dintre cele mai mari realizări din istoria energiei.

Cifre contradictorii, de la un program național la altul

Primul Program Național de electrificare a fost aprobat în 2007, prin hotărâre de guvern (HG 328/2007), iar actul normativ preciza că existau 67.738 de gospodării neelectrificate la nivelul întregii țări. Larga majoritate a acestora se găseau în localități rurale parțial electrificate, iar restul în localități rurale complet neelectrificate sau în localități urbane care necesită extinderi. Soluția identificată era conectarea acestora la rețeaua de distribuție de electricitate, mai puțin în cazul localităților rurale izolate, unde hotărârea menționează ca soluție folosirea de grupuri de generare independente. Costul unitar al conectării la rețea pentru o locuință era, conform actului normativ, între 10.000 și 240.000 lei, în funcție de amplasament.

Hotărârea conține și un plan de acțiuni, lună de lună, în vederea calculului necesarului de finanțare a lucrărilor. Consiliile locale erau cele responsabile de coordonarea realizării investițiilor, prin consultarea operatorilor de distribuție din zonă. Aceștia din urmă erau responsabili de elaborarea anuală a unui studiu privind stadiul electrificării zonei rurale, inclusiv necesarul de lucrări și investiții, identificând și soluții off-grid, prin surse regenerabile, acolo unde soluția clasică de alimentare cu energie nu era economică.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Planul din 2007 a fost abandonat, iar în 2012, guvernul a pus în dezbatere publică o altă hotărâre privind Programul Național de Electrificare, în care se menționează că în România există 98.871 de gospodării neelectrificate, deci cu aproximativ 30.000 mai mult decât în urmă cu cinci ani.

„Nu este explicat de unde provine diferența față de hotărârea de guvern precedentă. Circa două treimi din acestea sunt plasate în localități rurale parțial neelectrificate”, arată Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), în cel mai amplu studiu local pe tema sărăciei energetice și a consumatorului vulnerabil, realizat în 2017 cu sprijinul Enel România.

Sursa foto: Free Miorița.

În plus, de data aceasta, costul unitar calculat ca necesar pentru racordarea este de 11.000 lei/locuință, spre deosebire de costurile estimate în hotărârea de guvern precedentă, mult superioare, nefiind clară originea diferenței. Astfel, pe baza acestor cifre, la nivelul întregii țări se estimează un cost cu electrificarea de 1,03 miliarde lei.

Hotărârea de Guvern a fost promovată în dezbatere publică în august 2012, nu a fost niciodată adoptată, iar agenția responsabilă cu implementarea a fost desființată prin Ordonanță de Urgență la finalul aceluiași an, atribuțiile ei fiind preluate de Ministerul Economiei. Teoretic, fiindcă practic nu s-a mai întâmplat nimic.

În 2016, Guvernul Cioloș a făcut la rândul său o încercare, prin programul guvernamental „Prima lumină”. Cabinetul Cioloș a picat rapid, după un an de mandat, iar din program nu a rămas decât un memorandum semnat cu Guvernul Norvegiei, pentru iluminarea unui număr de 10.000 de case. Nici acesta nu a fost finalizat încă.

Programul AFM de subvenții pentru case izolate, un nou eșec 

Citiți articolul integral AICI.

Un material de Teodora Vasâlca -#NewsEnergy.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply