În atenția crescătorilor de ovine! Ajutor de minimis de la stat, pentru comercializarea lânii

0
981

În atenția crescătorilor de ovine! Ajutor de minimis de la stat, pentru comercializarea lânii.

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

la Hotărârea Guvernului nr. 523/2019 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii”

Secțiunea 1  Titlul prezentului act normativ

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Secțiunea a 2-a  Motivul emiterii actului normativ

1. Descrierea situației actuale.  Hotărârea Guvernului nr.500/2017, cu modificările și completările ulterioare, reglementează schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

În contextul actual, la noi în țară lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariției industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte țări unde este căutat (Turcia, etc.).

În România se poate colecta, anual, o cantitate de aproximativ de 36 mii tone lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine.

2. Schimbări preconizate. Programul de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea produselor obținute de la acestea.

Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor.

De asemenea, această schemă de minimis conduce la diversificarea producțiilor obținute în sectorul de creștere a ovinelor prin valorificarea lânii.

Având în vedere că, în ultima perioadă, au crescut cheltuielile cu tunsul ovinelor și ținând cont de veniturile mici ale crescătorilor de ovine, prin prezentul act normativ se stabilește ca valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis să fie cuprinsă între 1 leu și 2 lei/kg lână comercializată.

Anual, după încheierea perioadei de depunere a cererilor de înscriere în programul prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, se stabilește valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor pentru 1 kg de lână comercializată, cu încadrare în limita maximă de 2 lei/kg și în limita bugetului alocat cu această destinație.

Pentru anul 2019, se stabilește ca valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor să fie de 2 lei/kg lână comercializată, astfel încât aceștia să poată acoperi o parte din cheltuieli și să nu renunțe la activitatea de creștere a ovinelor.


Mangalia News, 31.08.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply