Se spune sau nu ”La mulți ani”, de Sfânta Maria? Ce zice, de fapt, tradiția

0
1524

Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria, este prăznuită de Biserica Ortodoxă Română, pe data de 15 august. Iată de ce nu este greșit să spui „La mulți ani!”, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului: Numele Maria vine din ebraică și înseamnă – cea iubită, cea îndrăgită.

Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!”, cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie. (crestinortodox.ro).

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere, pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujbă, femeile merg la cimitire, pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului.

Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Articolul integral, AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La Mulți Ani, tuturor celor care poartă numele Sfintei Maria!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply