Structura sistemului de învățământ american

0
1549

Structura sistemului de învățământ american.

Deși sistemul de învățământ american este diferit de la stat la stat, există și un punct comun între statele americane, iar acesta este structura sistemului în sine. Structura sistemului de învăţământ american are trei tipuri (etape școlare):

Învățământul elementar sau primar (Elementary School – clasele K-5).

Învățământul american primar începe cu grădinița (K), la vârsta de cinci ani și se termină cu clasa a V-a (5). Grădinița pentru preșcolarii care au trei ani nu face parte din sistemul de învățământ american public și nu este gratuită. Dacă vrei să îți trimiți copilul la grădiniță la vârsta de trei ani, va trebuie să îl înscrii la o școală privată și ai să plătești destul de mult pentru asta. La momentul acesta, sistemul de învățământ american oferă educație gratuită copiilor cu vârsta de trei ani, doar dacă aceștia au anumite dizabilități.  

Nu știu cum este în alte state, dar în California copiii nu învață o limbă străină la alegere, în școala primară. În anumite școli există un program bilingv englez-spaniol, unde copii se pot înscrie începând cu primul an de grădiniță, și pot continua în programul bilingv până la sfârșitul clasei a 8-a.  Programul bilingv englez-spaniol este destul de cerut în școlile din California, asta pentru că populația latină reprezintă 39% din întreaga populație a Californiei.

În rest, materiile predate în școala primară sunt, în mare parte, la fel pentru toate statele americane. Elevii deprind noțiuni elementare de matematică, de geografie, de cultură civică, muzică, științe și educație fizică. Pe tot parcursul zilei, elevii stau în aceeași clasă, cu aceeași învățătoare. Ceea ce este diferit față de sistemul educativ românesc este că învățătoarea nu este aceeași de la an la an. În California, în fiecare an școlar, elevii au un alt învățător/învățătoare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Învățământul general sau gimnazial (Secondary School – clasele 6-8)

Învățământul gimnazial american începe de obicei la 10 ani, cu clasa a VI-a și se termină la 14 ani, cu clasa a VIII-a. În școala generală, elevii au materii obligatorii dar și opționale, iar de obicei limbile străine sunt introduse începând cu clasa a VI-a. Numărul materiilor obligatorii (matematică, engleză, științe etc.) sunt diferite în funcție de fiecare district școlar, iar elevii sunt plasați în grupe diferite, în funcție de nivelul lor academic.

În școala generală (și liceu) elevii se mută dintr-o clasă în alta, exact așa cum vedeam noi prin filme. O altă diferență față de sistemul de învățământ românesc este că, în California, la sfârșitul clasei a VIII-a, nu se susține un examen de admitere pentru intrarea la liceu. Toți elevii care termină clasa a VIII-a merg implicit la liceu.

Invatamantul liceal (High School, clasele 9-12)

Cititi continuarea AICIAcest articol este scris de Iuliana Papuc


Mangalia News, 05.08.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply