Federația Elevilor, semnal de alarmă după tragedia de la Caracal: „Viața elevilor, pusă în pericol! În lipsa transportului județean, sunt nevoiți să călătorească la ocazie!“

0
1301

farmec.ro
carturesti.ro%20

Federația Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal.

Organizația atrage atenția că elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități.

Reprezentanții Federației Elevilor fac referire la cazul adolescentei din județul Olt, care a fost nevoită să caute o cursă de ocazie pentru a se deplasa spre localitatea de domiciliu, având în vedere că pe acel traseu nu exista nicio firmă  care să transporte oamenii prin intermediul transportului public în comun.

„Situația nu este singulară, în urmă cu 3 luni o altă fată fiind nevoită să folosească aceeași metodă de transport la întoarcere din Caracal“, atrag atenția reprezentanții elevilor.

„Federația Elevilor din România consideră că o cauză a acestei întâmplări o constituie gestionarea defectuoasă a transportului de către Consiliul Județean Olt. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport județean a devenit și mai haotică, pentru că noua legislație este contradictorie și contrară dreptului Uniunii Europene. Până în data de 28 iunie a.c., transportul județean de persoane era serviciu public. În acest caz, autoritățile publice aveau obligația să asigure, prin licitație, deservirea tuturor localităților dintr-un județ, prin intermediul obligațiilor de serviciu public“, se arată în comunicatul transmis de Federația Elevilor.

Reprezentanții elevilor mai spun că, în urma OUG 51/2019, transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis. Pe această cale, FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile“, se mai arată în comunicat. 


Mangalia News, Luni, 29.07.2019. (sursa: radioconstanta.ro).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply