Liliana Ivan: Băiatul cu bannerul, pe stadion…

0
1897

farmec.ro
carturesti.ro%20

Sâmbătă, 27. 07. 2019, pe Stadionul Central din Mangalia s-a disputat un meci amical de fotbal între echipele Poseidon Limanu si Viitorul Fântânele. Antren, pasiune, bancuri si multă mișcare. Nimic neobișnuit, din acest punct de vedere. Mai tot timpul se desfășoară câte un meci care atrage după sine picanteriile de rigoare. 

Ieri, însă, jocul a avut o altfel de “galerie”. La marginea terenului stătea un băiat lângă un banner, pe care a avut grijă să-l afișeze în loc vizibil. Mesajul este de compasiune fata de familiile celor două fete ce au devenit personajele unui scenariu de groază ce depășește cu mult cinematografia.

Băiatul acela a devenit o voce ce se alătură altora, din ce in ce mai multe, care plâng pentru tinerețea fetelor, pentru viața lor întreruptă mult prea devreme, într-un moment de satisfacție criminală a unui psihopat care acum ne râde în față. 

Trăim într-o realitate cruntă în care permitem, prin incompetență, indolență sau indiferență, să se întâmple astfel de lucruri si apoi căutăm vinovati. Poliția, tehnologia, legea… A cui a fost vina? Eu cred că de vină suntem noi toți, pentru că, grabindu-ne să trăim la viteza maximă doar pentru noi înșine, dintr-un egoism genetic, uităm sau chiar nu ne interesează viețile celor din jurul nostru. Si apoi se întâmplă o tragedie. Si plângem. Si ne gândim cum am putea să ajutăm. Dar, între timp am devenit neputincioși. Si-o luăm de la capăt, gândindu-ne cu groază că, în locul Alexandrei ar fi putut fi fiica mea, sau a ta, sau a lui… oricine. 

Principalul vinovat este, clar, criminalul. Dar până la momentul in care a declanșat acest teatru, oare nu a ridicat nici un semn de întrebare printre vecini sau prieteni? Dacă avea prieteni. Dacă nu avea, de ce nu avea? A trebuit să comită o crimă cu asistență, ca să ne dam seama că este un monstru? 

Alexandra si Luiza sunt victimele unui lanț al slăbiciunilor si al erorilor umane. Este, poate, prea târziu pentru ele, dar nu si pentru noi, ceilalti. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Băiatul cu bannerul a venit pe stadion pentru meci, dar a reușit să le aducă cu el si pe cele două fete. Au fost în galerie, au fost printre jucători si cred că vor fi în inimile noastre, ale tuturor, până când fiecare vinovat își va plăti partea de vină și încă mult timp după aceea…

Liliana Ivan, iulie 2019.


Mangalia News, 28.07.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply