Petre Daea, în județul Constanța: Reabilitarea sistemului de irigații din România este o prioritate guvernamentală [VIDEO]

0
988

Staţia de pompare a apei Galeşu va fi dată în folosinţă la data de 15 aprilie 2019. Toate agregatele au fost înlocuite şi au fost reabilitate canalele de aducţiune. Staţia deserveşte 4700 de hectare. Prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii au fost alocaţi 1,7 milioane de euro.

Cel mai important lucru, în paralel cu reabilitarea sistemelor de irigaţii, este refacerea organizaţiilor de utilizatori de apă, spune ministrul agriculturii Petre Daia, prezent astăzi la Galeşu pentru a vedea care este stadiul lucrărilor.

„Organizarea în asociații este vitală pentru a putea aduce apă la plantă. Și avem bani de la Uniunea Europeană, granturi în valoare de 435 de milioane, pe care îi vom consuma în modernizarea sistemelor secundare de irigații, procurând instalații de udare, pentru că am modificat planul național de dezvoltare rurală, în așa fel încât să avem posibilitatea să cumpărăm și instalații pentru a putea să aducem apă la plantă“, a declarat ministrul Petre Daea.


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, astăzi, la Galeșu, în județul Constanța că reabilitarea sistemului de irigații din România este o prioritate guvernamentală ce trebuie îndeplinită, mai ales în contextul schimbărilor climatice actuale.

‚‚Și anul acesta, aici, în Constanța am avut situații deosebite. Mă gândesc la lipsa de precipitații și la suferința plantelor. În acest obiectiv de guvernare noi am stabilit și am pus în pagina bugetară sumele necesare pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane de hectare de irigat’’, a spus Petre Daea.

Petre Daea a ținut să felicite constructorul care a realizat lucrările de modernizare la stația de pompare Galeșu, lucrări realizate mult mai devreme decât termenul contractat inițial (termenul de execuție era de 24 de luni, lucrările demarând în luna martie 2018).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În privința profitabilității sistemului de irigații, ministrul Agriculturii a precizat că acesta are o durabilitate mult mai mare decât precedentul, numai durata de exploatare a noilor țevi fiind de 80 de ani, față de 40 de ani cât aveau cele vechi:

‚‚Cum să nu fie profitabilă, când e vorba de existența umană? Aici nu te poți juca cu agricultura țării, cu hrana populației nu te poți juca. S-au încheiat lucrările prevăzute în fișa de investiții, acordându-se, evident, o atenție foarte, foarte mare a calității lucrărilor. Valoarea investiției e undeva la șase milioane… Știu că cealaltă investiție e undeva de la 13 milioane… și Canalul C1 și C2 care înseamnă 6 km, respectiv 13 km de reprofilare de canal, impermeabilizare, taluzare, în așa fel încât să nu avem pierderi de apă, pentru că acum avem deja agregare cu consum mai mic de energie’’, a mai precizat ministrul.

Încă trei şantiere de reabilitare a sistemelor de irigaţii vor începe în judeţul Constanţa. Până în anul 2020, autoritățile spun că la nivelul întregii ţări vor fi irigate 2 milioane de hectare de teren agricol. (sursa: Radio Constanța).

UPDATE: Stiri Antena 3 Constanta:



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply