Excursii de acum un secol spre Insula Şerpilor, cu „Principesa Maria“: „O zi agreabilă de plimbare pe mare, cu divertisment şi dans la bord“

0
1654

farmec.ro
carturesti.ro%20

La Insula Şerpilor, care a fost a României între anii 1879 – 1947, se organizau excursii de zi cu luxosul vapor de pasageri „Principesa Maria“.

„Mare excursie la Insula Şerpilor cu luxosul vapor de pasageri „Principesa Maria“, aşa sunau reclamele în vara anului 1935.

„O zi întreagă de agreabilă plimbare pe mare cu divertismente şi dans la bord. Menu-uri copioase. Orchestră de jazz, fanfară şi diseurul Poenaru vor delecta pe excursionişti în tot timpul voiajului. Diverse jocuri, distracţii şi surprize. Seara iluminaţie feerică. Un bufet şi bar bine asortat vor sta la dispoziţia excursioniştilor, cu preţuri absolut modeste“, spunea reclama care încerca să atragă români pentru excursia programată la 25 iulie 1935. Preţul unei excursii varia între 750 de lei, sumă în care erau incluse şi „trei mese copiase“ şi 500 de lei, cu „două mese turistice (rece)“.  

Pe lângă turişti, Insula Şerpilor a fost vizitată şi de mari cărturari, ale căror scrieri au rămas peste veacuri. În 1931, Raul I. Călinescu, fondatorul cercetărilor bio-geografice în România, descria astfel insula: „Această insulă, încă aproape pustie, are o întindere de 17 ha, perimetrul ei neregulat având o lungime de 1.973 m. Insula poate fi abordată prin trei locuri: pe la S, unde se află şi o potecă săpată în stâncă – şi pe de-o parte (E) şi alta (V) a gâtului promontoriului unde ţărmul, format din rocă moale, are forme mai domoale“.

Autorul spune că în afară de persoanele atrase de mirajul inepuizabil ştiinţific sau arheologic, şi în afară de turişti sau de pescari, ce rămân aici o durată mai lungă sau mai scurtă de timp, populaţia umană a Insulei Şerpilor este formată din personalul farului şi acela al pichetului militar.  

Istoria insulei

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/constanta


Mangalia News, 29.06.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply