Eveniment, la MINAC: PRIMUL DAC S-A-NTORS ACASĂ!

0
1579

La Muzeul Naţional de Istorie a României a fost dezvelită, zilele trecute, cea mai mare sculptură în marmură a unui dac. Monumentul a fost realizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC România), cu sprijinul istoricului Leonard Velcescu, doctor în artă şi istorie veche la Ecole de Pratique des Huates Etudes (Sorbona) şi a regretatului academician Alexandru Vulpe.

Piesa, replică, în mărime naturală, după statuia din Giardino di Boboli (Florența, Italia), a fost realizată prin tehnica sculpturii 3 D, la Galleria d’Arte Pietro Bazzanti e Figlio din Florența, instituție acreditată de Ministerul Italian al Bunurilor Culturale pentru reproduceri de artă veche. 

Pentru a putea fi reprodusă, statuia a fost scanată cu ajutorul unui scanner mobil. Imaginile rezultate au fost asamblate într-un software care a reconstituit un model digital al lucrării, cu un grad de fidelitate de aproape sută la sută față de original. 

Statuia are o înălțime de 2,2 metri și reprezintă un nobil dac, bărbos și cu capul acoperit, îmbrăcat cu o manta lungă, prinsă pe umărul drept cu o fibulă, cu pantaloni largi și cu opinci în picioare. Este realizată din porfir roșu, un material mult mai dur decât marmura, care a permis conservarea fidelă a celor mai mici detalii. Brațele și chipul statuii sunt din marmură albă.

Peste 100 de statui de daci au fost în Forumul Traian. Parte din ele s-au pierdut, o parte sunt încă în Roma sau în alte orașe ale Italiei, iar altele sunt răspândite în colecții muzeale și private de pe tot teritoriul Europei, în Israel și Statele Unite. Niciuna nu se află în România. Prin inițiativa Asociației Identitate Culturală Contemporană acest deficit a fost compensat.

Finanțarea realizării statuii s-a făcut exclusiv pe baze non-guvernamentale, prin strângerea de fonduri în cadrul unei campanii publice derulată de AICC România.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La eveniment au fost prezenți: dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României, Florin Pîrlea, președinte executiv AICC, Leonard Velcescu, președinte de onoare AICC, sponsorii și personalități ale lumii culturale, precum și echipa implicată în coordonarea proiectului ”Vreau un dac în București” (Viorel Marian, Alexandru Dumitrescu, Cristi Călin, Ioan Costei, Oana Cerchia, Laura Ostafe și Mihai Floroiu).

Citiți și historia.ro/copia-statuii-de-nobil-dac-din-florenta-dezvelita-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei


Mangalia News, 29.06.2019. A transmis Mădălina Corina Diaconu.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply