CÂTEVA VORBE DESPRE VIRTUȚI – ROMÂNIA U21, cu Dorin Popescu

0
1066

Dorin Popescu: Fantastica reprezentativă de fotbal masculin a României U21 nu a apărut din neant. Ea este parțial produsul Academiei de fotbal a lui Gică Hagi de la Ovidiu, parțial expresia emblematică a “Planului pentru educație”, gândit de acesta ca paradigmă de renaștere a fotabulului autohton (da, Gică nu are discurs, dar are viziuni și creează paradigme), parțial rezultatul întâlnirii unor caractere puternice (Ionuț Radu, Ianis Hagi etc.), parțial produsul fermentării / distilării unor nesfârșite frustrări și așteptări care se apropie de un sfert de veac de la decesul sportiv al Generației de aur. 

Principalele “documente programatice” ale acestei renașteri a fotbalului / sportului românesc sunt interviurile (deopotrivă vechi și actuale, ale) lui Gică Hagi privind “Planul pentru educație” al Academiei “Gheorghe Hagi”, dar – mai ales – discursul motivational puternic al căpitanului Ionuț Radu, în vestiar, înainte de meciul cu Anglia din grupe. 

Recomand președintelui României, premierului țării, miniștrilor, în general oamenilor politici ai acestei țări să studieze discursul menționat al lui Ionuț Radu, care pare desprins din poveștile cu Ștefan cel Mare, călare, înaintea oștirilor.

Recomand analfabeților politici și funcționali din această țară să ia lecții de atitudine de la curajoasa și fascinanta echipă U21 a României, de la Campionatele Europene de profil din Italia. 

Am spus-o în mod repetat – avem nevoie de puțin pentru a performa, în sport și în societate. De exemplu, avem nevoie de motivații puternice și de modele (nu de relații și “lovele”). Avem nevoie acută de antrenori, de modele, de mentalități puternice, nu de idoli de mucava plângăcioși. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Spațiul public românesc este dominat de analfabeți și sinecuriști, de plagiatori și hoți dovediți, de măscărici și circari. Însă modele de atitudine există peste tot în această țară. Câteodată se fac auzite, când încrederea noastră se va fi atrofiat cel mai mult. Câteodată un culoar favorabil deschide drum urechilor noastre pentru a auzi și vedea modelele de atitudine ale acestei țări. 

Scriu aceste rânduri înainte de meciul cu Franța și de celelalte care vor veni. Pentru că, indiferent de ceea ce urmează diseară și în zilele următoare, avem astăzi o splendidă echipă de tineri care a învins și învinge prin atitudine. Prin mentalitate puternică. Prin lipsa de complexe. 

Avem un (nou) model.

Îmi doresc o elită (publică, administrativă, politică) asemenea lor, în locul celei actuale, care are pariuri de cartier (să mitralieze oponenți, să aresteze protestatari liberi, să pună cătușe libertății de expresie, să despoaie trecutul de aur, să gângăvească impudic despre generațiile care au construit cu adevărat în România, să justifice torționarii, să incrimineze rezistența anti-comunistă, să performeze în slugoism și rapacitate etc.).

Îmi doresc modele publice asemenea tinerilor de la U21. Nu (neapărat) talentul sau norocul fac diferența (în sport și nu numai) la acest nivel, ci (prioritar) atitudinea – curajul, agresivitatea sportivă, conștiința de învingător. 

Astăzi, toate acestea există în buzunarele tinerilor de la U21. Salut această atitudine și o recomand prea plictisiților și prea învinșilor noștri de la FRF, din clasa politică, din cercurile depravate etic ale mediilor politice, învinșilor noștri din mediul public, care cred că pot înlocui mentalitatea de învingător cu scuturatul de scame al mai-marilor lor etc. 

Mă simt din nou ca într-o oștire înaintea căreia aleargă câte un Ștefan pe cal, îmbărbătându-ne. Și nu îmi mai pasă foarte mult că acel Ștefan nu sunt eu…

Hai ROMÂNIA!


Mangalia News, Marți, 25.06.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply