Aurelia Lăpuşan: Timp de două zile, la Constanța și Tulcea, s-au desfășurat lucrările Simpozionului ”140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent şi perspective”, o manifestare de înaltă ținută culturală și științifică  

0
1339

Timp de două zile, la Constanța și Tulcea, s-au desfășurat lucrările Simpozionului “140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent şi perspective”.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei, în parteneriat cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea și Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța au reușit să susțină o manifestare de ținută culturală și științifică. Au participat cu lucrări cercetători de istorie a presei, muzeografi, arhiviști, bibliografi, cadre didactice, ziariști.

Pentru prima dată, instituțiile culturale din cele două județe au dezbătut împreună probleme de interes comun accentuându-se pe spiritul de echipă al instituțiilor de cultură dobrogene care administrează fondul publicistic, pe catalogarea și digitizarea publicațiilor. A fost un bun prilej de a fi reconsiderat respectul față de o profesie de tradiție și importanță socială, aducând în atenție modele și valori.

La Constanța a fost organizată o excepțională expoziție de presă veche și acte referitoare la ziariști și ziare din patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Statului.

Au fost prezenți, la lucrările simpozionului, la Constanța, conf. univ. hab. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei, conf. univ. dr. Silvia Grossu, președinta Filialei Basarabia a ARIP, Mirela Matichescu, administratorul Județului Constanța, iar la Tulcea, au onorat cu prezența episcopul Visarion și viceprimarul Andaluzia Luca.

Ca președintă a filialei Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei, mulțumesc cu recunoștință celor care au făcut posibilă această manifestare, crezând în capacitatea noastră de mobilizare și reușită.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aurelia Lăpuşan.


UPDATE: Simple reflecții la sfârșitul unei manifestări aniversare dedicate publicisticii dobrogene la 140 de ani de existență. Am încă în suflet bucuria că am reușit să deschidem suflete și uși blocate, să scotocim prin fonduri documentare necunoscute, să demonstrăm că și fără buget se poate. Că putem fi împreună, instituții culturale și oameni de cultură ai acestei provincii dovedind aceleași interese și preocupări. 

M-au susținut necondiționat în proiectul lansat de ARIP directorul Muzeului de Istorie și Arheologie, Sorin Colesniuc, muzeografa Delia Cornea și Cristian Cealera, dar și șefa Serviciului județean al Arhivelor Statului, Nicoleta Paraschiv. Mi-a fost alături Doina Voivozeanu, directoarea Centrului Teodor Burada.

A venit de la Chișinău minunata noastră prietenă, Silvia Grossu, aducând mesajul istoricilor presei din Basarabia, și de la Galați Cătălin Negoiță, președintele ARIP.

A fost o reuniune de ținută, de interes și autoritate științifică. Ne-am propus ca toate lucrările să fie adunate într-un volum colectiv chiar dacă ne vom susține singuri financiar. Și am lansat invitația ca în fiecare an, la 22 iunie, să cinstim presa dobrogeană cu tot ce a însemnat tradiție, modele, valori. (Aurelia Lăpușan).


Mangalia News, Duminică, 23.06.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply