Japonia, tara cu cel mai performant sistem de educatie. 12 lectii ale invatamantului japonez

0
2145

In fiecare an, Forumul Economic Global (World Economic Forum, WEF) publica Raportul Global asupra Competitivitatii despre economiile statelor lumii. Pe langa datele legate de economiile statelor, raportul analizeaza si acorda calificative si sistemelor de invatamant.

Potrivit Raportului Global asupra Competitivitatii de anul trecut, citat de The Independent, Japonia ocupa primul loc in topul mondial al calitatii sistemului de educatie.

Japonia este una dintre cele mai performante state in ceea ce priveste alfabetizarea, stiintele si matematica din cadrul statelor membre OECD. Elevii urmeaza 6 ani de scoala primara, 3 ani de scoala secundara inferioara si 3 ani de liceu, dupa care decid daca vor sau nu sa urmeze o facultate. Liceul nu este obligatoriu in Japonia, insa procentul de tineri care urmeaza si studiile liceale se apropie de 98%.

Ministerul Educatiei din Japonia supravegheaza indeaproape curricula, manualele, orele si ajuta la mentinerea aceluiasi nivel de educatie pe tot teritoriul tarii, ceea ce face posibila respectarea unui standard inalt de educatie, potrivit ThoughtCo.com.

Site-ul BrightSide.me prezinta mai multe detalii despre sistemul de invatamant din Japonia.

Iata 12 lectii pe care le putem invata de la japonezi in privinta unui sistem de educatie performant:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

1. Anul scolar japonez incepe in luna aprilie, atunci cand infloresc ciresii, cea mai indragita floare a japonezilor. Astfel, copiii incep scoala de 1 aprilie, dupa ce au implinit varsta de 6 ani. Intr-o clasa primara sunt, de regula, 30-40 de copii.

2. Cu exceptia claselor primare, elevii petrec la scoala, in medie, 6 ore pe zi, printre cele mai indelungate perioade petrecute la scoala din lume.

3. Copiii au o vacanta de vara de 6 saptamani si cate 2 saptamani de vacanta iarna si primavara. Anul de studii in Japonia este impartit in 3 trimestre:

  • 1 aprilie-20 iulie,
  • 1 septembrie-26 decembrie,
  • 7 ianuarie-25 martie.

4. Majoritatea scolilor din Japonia nu au angajate persoane care sa se ocupe de curatenie. Elevii sunt cei care au grija de spatiul in care isi desfasoara activitatea. Astfel, elevii fac curatenie in salile de clasa, in cofetarii si chiar si in toalete. Elevii sunt impartiti in echipe si au de indeplinit anumite sarcini, prin rotatie.

Japonezii considera ca, cerandu-le elevilor sa curate spatiul dupa ei, ii invata sa lucreze in echipa si sa se ajute unii pe altii. In acelasi timp, copiii invata sa respecta munca lor si a colegilor lor.

5. Elevii japonezi iau pranzul in clasa, respectand un meniu standardizat. Sistemul de educatie face tot posibilul pentru a se asigura ca elevii consuma mese sanatoase si echilibrate. In clasele primare si in scoala secundara inferioara, pranzul este pregatit conform unui meniu standardizat gandit nu doar de bucatari calificati, ci si de specialisti din domeniul sanatatii. Elevii mananca in sala de clasa impreuna cu profesorul, creandu-se relatii frumoase dintre elevi si profesori.

6. Workshopurile din after-school-uri sunt foarte populare in Japonia. Acestea sunt organizate seara si sunt frecventate de copiii care isi doresc sa intre la o scoala secundara inferioara buna. In Japonia este ceva obisnuit sa vezi seara grupuri de copii mici intorcandu-se acasa dupa cursuri extracuriculare.

Chiar daca elevii japonezi petrec la scoala si pana la 8 ore pe zi, ei continua sa studieze si in weekenduri si in timpul vacantelor. De aceea, nu este de mirare faptul ca, in aceasta tara, elevii aproape ca nu se afla in situatia de a repeta clasa.

7. Pe langa materiile traditionale, elevii japonezi mai studiaza caligrafia japoneza si poezia (haiku). Caligrafia japoneza, numita Shodo, presupune sa cufunzi o perie de bambus in cerneala si sa scrii cu ea hieroglife pe hartie de orez. Pentru japonezi, Shodo este o arta care este la fel de populara precum pictura traditionala.

Haiku este un tip de poezie care foloseste expresii simple pentru a le transmite cititorilor emotii profunde.

Ambele materii ii invata pe copii sa-si respecte cultura si traditiile milenare.

8. Aproape toti elevii japonezi poarta uniforma scolara. Uniformele pentru baieti sunt croite in stil militar, iar cele pentru fete in stil marinaresc. Politica statului privind uniformele scolare urmareste sa elimine barierele sociale printre elevi si sa-i ajute sa intre mai usor in starea de lucru. In plus, purtarea uniformei ii ajuta pe elevi sa dezvolte un sentiment de apartenenta la o comunitate.

9. Rata absenteismului este aproape zero. Elevii japonezi nu intarzie la ore si nu chiulesc. Mai mult decat atat, circa 91% dintre elevii japonezi spun ca ei niciodata, sau cu mici exceptii la anumite ore, nu au ignorat ceea ce a spus profesorul.

10. Elevii japonezi nu dau teste sau examene pana la varsta de 10 ani, fiind doar verificati din timp in timp. In Japonia se considera ca, in primii 3 ani de scoala, cunostintele academice nu conteaza. Ce este important, in schimb, in aceasta perioada, este ca cei mici sa invete respectul, generozitatea, compasiunea, gestionarea emotiilor si protejarea mediului inconjurator.

11. Un singur test decide viitorul elevilor japonezi. La absolvirea liceului, elevii japonezi dau un examen foarte important, care le decide viitorul. Elevii isi aleg facultatile la care isi doresc sa mearga, iar facultatile au anumite cerinte. Elevii care nu obtin punctajele cerute nu vor intra la facultate. Concurenta este foarte mare: doar 76% dintre absolventii de licee isi continua studiile la facultate. Nu este de mirare ca perioada de pregatire pentru admiterea la universitati este numita „iadul examinarii”.

12. Anii de facultate sunt considerati cea mai frumoasa vacanta din viata unei persoane. Dupa ce trec cu bine peste „iadul examinarii”, studentii japonezi isi iau, de regula, o mica vacanta. Uneori, japonezii se refera la anii de facultate ca la o perioada de vacanta inainte de a intra la munca.

Implementand principiile de mai sus in educatia populatiei, Japonia a reusit sa ajunga tara cu cel mai performant sistem de educatie din lume.

sursa: centruldeparenting.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro