EMINESCU. BUCOVINA ȘI MAREA – Comemorare la 130 de ani de la moartea Poetului

0
1132

Dorin Popescu: Pe lista scurtă a iubirilor devoratoare ale lui Mihai Eminescu (de la moartea căruia comemorăm astăzi 130 de ani), două sunt cu adevărat copleșitoare și complementare: BUCOVINA și MAREA. 

Prima îi domină publicistica vitală, a doua – Universul poetic. Împreună, cele două iubiri îl exprimă sintetic, sincretic, paradigmatic, integral. 

Bucovina lui Eminescu respira atunci în curtea lui Aron Pumnul (Cernăuți, foto), în anii de școală de aici, în articolele obsesive dedicate acesteia, în tonurile evocatoare ale dulcei Bucovine, în străduințele Arboroasei de a cultiva aici spiritul liber, în închisoarea lui Porumbescu, în serbările de la Putna etc. 

Bucovina lui Eminescu respiră acum în statuile lui din nordul Bucovinei (cele din Cernăuți, de la curtea lui Aron Pumnul ori din Piața Centrală și deopotrivă cele din Noua Suliță, Herta, Hliboca etc), în florile care i se aduc permanent la picioare, în slova abecedarelor de limba română (proscrisa din nou), în școli și biserici.

La peste 500 de kilometri, cea de-a doua iubire mare a lui se va scris parțial la Tomis, la Hotelul Intim (Hotel d’Angliterre, Constanța), a cărui terasă s-a redeschis recent, parcă anume spre a-l omagia. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În iunie 1882, de aici îi va fi scris Veronicăi scrisori (două dintre acestea figurează în fotografiile-anexă, scanate din volumul “Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit”, Polirom, 2018). Aici va privi nesfârșirea, la picioarele Veronicăi, de pe faleza orașului.

Cu gândul la mare și la Tomis va fi scris cele mai frumoase poezii marine. Cu gândul la mare va fi scris și poemul-scrisoare către “îngerul blond”, datat iunie 1882 (anexă, foto) – despre care Veronica însăși ne spune că “a plâns, scriind-o” (mărturisire olografă).

Cele două iubiri, Bucovina și marea, sunt nordul și sudul lui Eminescu. Sunt bornele lui emblematice…

Galeria FOTO, aici:


Mangalia News, Sâmbătă, 15 iunie 2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro