Forum pe probleme de securitate ţinut la Constanţa. General american: „Marea Neagră nu e lac rusesc, nu e lacul nimănui!”

0
1090

farmec.ro
carturesti.ro%20

La Constanţa a început cea de a treia ediţie a „Black Sea and Balkans Security Forum“. Timp de trei zile, zeci de specialişti în domeniu militar şi diplomatic discută despre provocările la adresa securităţii în zona Mării negre şi Balcanilor.

„Black Sea and Balkans Security Forum 2019” a debutat miercuri, 12 iunie, în prezenţa a zeci despecialişti în domeniul securităţii şi geopoliticii. Evenimentul se desfăşoară la Constanţa, fiind organizat de sociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Zona Metropolitană Constanţa.

În deschiderea lucrărilor, lt.generalul (ret.) Ben Hodges, fost comandant al forţelor militare SUA în Europa, a subliniat importanţa poziţionării NATO la Marea Neagră. „După anexarea Crimeei de către Rusia, Marea Neagră ne-a atras atenţia. Este chiar mai importantă decât Marea Baltică”,spune Ben Hodges.

Fostul comandant al trupelor americane din Europa a atras atenţia că din zona Mării Negre, Rusia îşi poate proiecta puterea maritimă în zona Mediteranei şi Turciei. „Până în 1989, Rusia considera că tot ceea ce este în sfera sa de influenţă îi aparţine. În secolul 21, naţiunile iau singure decizii, dar nu ştim unde sunt liniile roşii de influenţă ale Rusiei”.

De asemenea, generalul în rezervă susţine că „Marea Neagră nu e lac rusesc, nu e lacul nimănui, e o extensie a Oceanului Atlatic!”, iar pentru a putea răspunde la provocările Rusiei, SUA trebuie implicate în politica Uniunii Europene.

În continuare, în deschiderea Forumului, Ben Hodges şi Oliver Gnad (fondatorul Biroului pentru Afaceri Curente de la Berlin) au prezentat un chestionar la care au răspuns 110 experţi din întreaga lume. Chestionarul priveşte viitorul Mării Negre. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/pszr8q



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro