Ziua Românilor de Pretutindeni. Dorin Popescu: ‘Eu celebrez astăzi Românii “de Pretutindeni” (în special Românii din comunitățile istorice), cu o emoție puternică…’

0
1134

farmec.ro
carturesti.ro%20

”Celebrăm, astăzi, Ziua Românilor de Pretutindeni, instituită prin Lege încă din 2007 (în perioada 2007-2014, această Zi s-a celebrat la 30 noiembrie, iar din 2015 – în ultima duminică a lunii mai). 

Eu celebrez astăzi Românii “de Pretutindeni” (în special Românii din comunitățile istorice), cu o emoție la fel de puternică precum va fi fost cea a întâlnirii mele directe cu ei, la Cernăuți, în perioada 2007-2011 (perioada mandatului meu diplomatic de la Cernăuți).  Le-am înțeles atunci năzuințele și suferințele, crucile pe care le duc. Le-am înțeles pentru totdeauna și nu mă sfiesc să spun că pentru mine Românii “de Pretutindeni”, în special cei din comunitățile istorice românești, sunt cei mai valoroși Români din întreaga lume. Pentru că ei își ASUMĂ identitatea românească (în timp ce Românii din România o exprimă doar), pentru că ei poartă crucile și suferințele asumării acestei identități, pentru că ei apără această identitate, în țările lor “adoptive”, în circumstanțe de care Bucureștiul și Românii din România adesea nu au habar.

Cine vrea să înțeleagă suferințele acestora poate merge, măcar o dată, la Fântâna Albă, acolo unde mulți dintre buneii lor au ales să moară pentru Țara pe care o iubeau, în numele identității de Român. Sunt pline Siberiile de oasele celor care și-au asumat, în spațiul ex-sovietic, identitatea de român. Au gemut pușcăriile sovietice de Români care și-au iubit Țara necondiționat. 

Unchiul soției mele, Nicolae Gârscan, învățător din nordul Basarabiei, a fost unul dintre miile de români care și-au martirizat destinul în numele acestei identități. Însă întreaga vecinătate a României, de la Cernăuți la Ismail, de la Boian la Babele, din Timoc la Vidin, din Herța la Hreatca, de la Chișinău la Căușeni etc. este plină de oasele și crucile lor. Pământul acesta geme de martiri români.

Pentru urmașii acestora, Ministerele noastre de resort, care au obligația constituțională de a-i sprijini, gestionează programe fără impact și relevanță, iar mulți dintre cei ce gestionează relația Statului Român cu ei sunt sinecuriști sau vânători de jilțuri călduțe.

Am făcut întotdeauna, pentru Românii din comunitățile istorice românești (în special pentru cei din regiunea Cernăuți), tot ce mi-a stat în putință, constituțional și legal, în calitate de diplomat român, pentru a-i sprijini – adesea sacrificand și riscand liniștea mea și a familiei mele. Gândul că le-am fost (și sunt, moral) aproape este unul dintre cele mai importante temeiuri de satisfacție și mândrie ale vieții mele.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Știu că astăzi se celebrează Ziua Românilor de Pretutindeni, la Cernăuți și Ismail, precum și în alte locuri emblematice ale Romanității. Nu pot participa la festivitățile respective, dar îi asigur pe prietenii și co-nationalii mei care le organizează că inima mea bate în continuare la fel de puternic (și) pentru ei. 

La mulți ani, Românilor din comunitățile istorice românești! 
La mulți ani, Românilor de Pretutindeni! 
Vă mulțumesc pentru că exprimați și apărați identitatea noastră națională, dincolo de gardurile care ne separă…”

Dorin Popescu, Duminică, 26 mai 2019. (Mangalia News, preluare).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro