Adrian ARDELEAN:
TĂT ARDELEANU-I FRUNCEA…,
LA RADIO PRODIASPORA!

0
1636

Studiu despre un maramureșean seriosUn grup de cercetători (englezi, desigur! Numai ăştia sunt oameni serioşi!) a efectuat un studiu pe numitul Adrian Ardelean, cu tema „Cât poate trăi Adrian Ardelean fără ….?” Iată principalele rezultate:

– Fără mâncare: având în vedere gabaritul la care a ajuns după ani şi ani de pizza, cartofi prăjiţi, tocănițe, junk food, bere & etc., Adrian Ardelean ar putea trăi fără mâncare aproximativ două săptămâni. Ba chiar ar trebui, nu doar că ar putea…

– Fără apă: născut în Maramureş, a avut (ne)şansa unei importante perioade din viaţă în care consuma apă foarte puţină, şi aia doar dimineaţă, din cauză că „îi ardea instalaţia”. Oricum cercetările au arătat că subiectul este obişnuit din tinereţe să bea apă foarte puţină, deci poate rezista fără apă circa două săptămâni. Chiar şi mai mult, dacă are la dispoziţie alte lichide (aici studiul are o parte care NU este disponibilă decât cercetătorilor autorizaţi – producători de horincă, pălincă şi bere, proprietari de distilerii şi restaurante, etc – nu însă şi publicului larg)…

– Fără (să facă) presă: aici, studiul a evidenţiat lucruri atât de uimitoare, încât grupul de cercetători englezi a rostit (în cor) un tipic englezesc „Noah, tulai, Doamne, așe ceva n-am văzut de când my mother m-o făcut!”, trecând apoi la repetarea de mai multe ori a experimentului. La final, după numeroasele (şi variatele) încercări efectuate în diverse medii, condiţii de luminozitate, temperatură şi presiune, după analiza factorială şi cuantică a rezultatelor, care au fost logaritmate, trigonometrizate, asimptotizate şi decantate, s-a ajuns la concluzia surprinzătoare că Adrian Ardelean nu poate trăi mai mult de câteva ore (maxim o zi, dar cu riscuri mari) fără să facă presă…

Ca urmare, numitul Adrian Ardelean a fost încadrat într-o nouă rasă umanoidă intitulată „homo media dependentus”, specie în care deocamdată este singurul exemplar. Rugăm insistent autorităţile locale, regionale, naţionale, internaţionale, galactice şi intergalactice să ţină seama de cele de mai sus şi să facă eforturi pentru prezervarea acestui „unic” exemplar al speciei menţionate, cel puţin până la eventuala descoperire a unor alte exemplare, care să permită cercetarea mai amănunţită a acestei noi ramuri genetice de pe Terra.

Note biografice:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Subsemnatul Adrian Ardelean, aflat (sper) în deplinătatea facultăţilor mintale, de bună voie şi nesilit de nimeni, în cunoştinţă de cauză asupra efectelor civile şi penale ale falsului în declaraţii, declar pe proprie răspundere următoarele: „M-am născut… scuze, m-a născut mama (!) la 25 noiembrie 1962 în România, judeţul Maramu’, localitatea Șomcuta Mare, un orăşel şi un ţinut legendar şi până atunci…, devenite celebre „de atunci” şi datorită acestui eveniment. Din acest Maramureş mi-am câştigat, se pare, o anumită tărie de caracter, specifică oamenilor din acele locuri, tărie care – adaugă gurile rele – ar putea avea ca izvoare anumite lichide obţinute prin dubla distilare a prunelor macerate… Am continuat să fac celebre şi alte localităţi şi zone în care am trăit, cum ar fi Baia Mare (perioada liceului) şi Clujul (iniţial doar pentru perioada facultăţii, dar devenit apoi oraş „de suflet” al subsemnatului) iar mai târziu (și în pezent) Montreal, Quebec, Canada.

Ocupat să fac presa peste tot pe unde m-au purtat paşii, n-am prea avut vreme să (mai şi) trăiesc. Totuşi, am reuşit să fac doi copii, şi să fac (ne)fericite două femei. Prima dintre ele însă a scăpat, în urma unui divorţ… Cea de-a doua refuză să se despartă de subsemnatu’, şi de altfel trebuie spus că şi eu însumi refuz despărţirea. Se pare că nici unul dintre noi nu vrea să-i facă celuilalt o bucurie…

Revenind la partea dedicată presei, trebuie spus că subsemnatul am avut ocazia de a comite toate genurile de presă inventate până acum: TV, radio, presa scrisă, presa de agenţie, incluzând cucerirea tehnică a secolelor XX-XXI, presa on-line. Practicând în România presa ca mod de viaţă şi de câştig a pâinii zilnice (mă rog, a unei felii subţiri, că nu eram „mogul de presă”, să câştig o pâine întreagă), a trebuit, după stabilirea în Montreal, să trec la nivelul „artă pentru artă”, adică la practicarea activităţii de presă ca simplă pasiune, pe lângă activitatea (neinteresantă, şi de aceea lăsată în umbra aici) care mă ajută să-mi câştig traiul de zi cu zi, să-mi plătesc ipoteca, impozitele, facturile şi – dacă mai rămân bani în cont – să-mi clădesc (cel puţin) iluzia unei pensii.

Canadian deci, prin emigrare, duc dorul României şi al Clujului. Dovada? Iat-o în două citate: 1. „I like Canada, but I love România” şi B. „Îi fain Montreal-u’, da’ satu’ meu îi tăt Cluju’. Noah, aşe!”… Implicat în viaţa şi în presa comunitară de la sosirea în Canada (2003), am scris – pe rând, niciodată simultan – la vreo cinci ziare comunitare româneşti din Montreal şi Toronto, iar din 2015 am preluat (şi comit) o emisiune de radio, intitulată „Ora românească”, difuzată sâmbătă seara între orele 19:00 – 20:00 – ora Montreal-ului, pe CFMB Radio Montreal, 1280 AM şi/sau www.cfmbradio.com. (Mulţumesc pentru reclamă!). Am dus această emisiune pe cele mai înalte culmi. Personal, cred că e vorba de culmile audienţei şi calităţii, „prietenii” (atenţie la ghilimele) consideră că mai degrabă e vorba de culmile ridicolului… Da’ cine suntem noi să judecăm dacă şi cine are dreptate? Fapt este că, vorba americanilor, ceea ce nu te omoară te face mai puternic! După circa doi ani de realizare a acestei emisiuni de radio, am început să fiu solicitat pentru diverse colaborări cu instituţii media ale diasporei romaneşti. După o sporadică realizare a emisiunii de radio „Ora diasporei”, a urmat o colaborare de peste un an (and I’m still counting!) cu ARCA TV, o televiziune a românilor de pretutindeni, iar din decembrie 2018, (practic de la împlinirea „Centenarului Marii Uniri”, şi sper să fiu aici şi la al doilea „Centenar”!) am demarat emisiunea „Ardelean show”, la Radio Pro Diaspora, şi tulai, mamă ce bine mere!

Dacă vreţi să o ascultaţi, fiţi pe fază duminica, între orele 15:00-17:00 (ora României). Dar atenție, ascultarea emisiunii creează dependență! Doar o singură ascultare şi riscaţi să deveniţi dependenți! Adrian ARDELEAN: TĂT ARDELEANU-I FRUNCEA…, LA RADIO PRODIASPORA! este mai “adictiv” decât heroina şi pun pariu că o să ajungeţi să număraţi zilele şi orele până la emisiunea viitoare! Noah aşe, să nu ziceţi că nu v-am avertizat!

Ce are emisiunea de-i atât de bună? Da’ ce n-are? Are de toate: sare, piper, ştiri, informaţii, interviuri, muzică şi – mai ales – umor! Pentru ca deviza sub care „comit” emisiunea este „Un om informat râde cât doi”… Care va să zică, pentru că este săptămânală, este o „sinteză” a săptămânii trecute de la precedenta emisiune, cu pondere despre evenimentele din România. Evenimente economice, culturale, sportive, etc. Totul „asezonat” cu o țârucă de muzică şi cu mult umor… Aşa că, vorba mea: „Dacă vă place, ascultaţi-o şi recomandaţi-o pretenilor. Dacă nu vă place – exclus, dar o spun pentru efect – recomandaţi-o duşmanilor!”

P.S. 1. Multă lume se întreabă „De ce face Ardelean radio?” Răspunsul răutăcioșilor și miticilor: „Ardelean, ca orice ardelean (!) face radio deoarece astfel învață să vorbească mai repede la RPD! (adică la Radio ProDiaspora!). Până spune sumarul se termină timpul de emisie!” Bine, bine, știu, vorbire molcomă de ardelean (a se vedea ilustru’ nost președinte, Klaus a lu’ IoHanni’s din Sibiu)! Dar să nu îi credeţi pe răutăcioși! N-oi fi eu de pe malul Dâmboviței, dar papagal am! Parol! Ascultați emisiunea! Mai există o seamă de invidioși, care spun că răspunsul corect la întrebarea „De ce face Ardelean radio?” este „Degeaba” si adaugă că mai bine n-aș face… și aș tace… molcom! Pentru cei insă cu adevărat interesaţi de răspunsul la această întrebare, dincolo de „pasiunea pentru presă”, o să fiu sincer: Fac radio pentru că e singura metodă pe care am găsit-o de a putea să vorbesc o oră-două fără să mă întrerupă neFasta… Sper să nu vadă şi ea ce am scris aici. (Glumesc, am avut curajul să îi spun asta şi în faţă! E drept că după aceea am luat-o la fugă în zig-zag, că am uitat să vă spun – neFastă-mea are permis de port-armă!)

P.S. B. Referitor la tot ce am zis despre emisiune, că e bună, că dă dependenţă, alea-alea, și-alealalte… Aveţi dreptate, nu-s modest, da’ noah, nime’ nu-i perfect…

P.S.D?! Domnu’ Jorje Roca, bunu-i textu’? Dacă da, lăsaţi şi P.S.-urile să apară în carte. Asta o să fie „codu’ nost secret”…
———————
Adrian ARDELEAN,
Montreal, Canada,
10 Mai 2019.
Realizator al emisiunii: „Ardelean Show”.
Radio ProDiaspora: https://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm


Mangalia News, 21 mai 2019. Articolele despre Radio ProDiaspora pot fi citite aici. Mangalia News și Radio ProDiaspora sunt parteneri media, prin ”liantul de suflet” cu numele Ecaterina Cîmpean (Cathy).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro