Statul mimează că susţine învăţământul profesional: “Primesc o bursă leşinată de 200 de lei pe lună!”

0
1037

farmec.ro
carturesti.ro%20

Campania “Cuget liber”. “Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!” Statul mimează că susţine învăţământul profesional: “Primesc o bursă leşinată de 200 de lei pe lună!”

Criza de pe piaţa muncii s-a acutizat în ultimii ani. Sunt probleme în toate domeniile, în industrie, în turism, în agricultură, dar mai ales ne lipsesc meseriaşii. Grav este că toată această situaţie este şi o consecinţă a lipsei de coerenţă din sistemul de învăţământ, a modificărilor dese şi mai ales a subfinanţării.

În aceste condiţii, noile schimbări introduse de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de prelungire a învăţământului obligatoriu cu încă doi ani, clasele a XI-a şi a XII-a, dacă nu vor fi completate de specializări actuale şi de o finanţare corectă, nu vor aduce o rezolvare, ci vor bulversa şi mai mult sistemul.

În timp ce liceele teoretice acaparează tot mai mulţi elevi care termină 12 clase, care, în lipsa unei meserii, ajung să se înregistreze ca şi şomeri, liceele tehnologice încă scot mecanici auto pe bandă rulantă, iar şcolile de arte şi meserii sunt goale.

„Atât timp cât situaţia în învăţământul românesc nu se va reglementa, nu se vor schimba lucrurile. Nu are nicio vină Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa că un elev cu medie foarte mică poate să intre lejer la liceu, la un liceu tehnologic, dar şi la licee teoretice. Dacă Liceul «George Călinescu» este aşa de renumit, pentru că este un liceu umanist, de ce s-a intrat cu 5,25? Atât timp cât ministerul nu va introduce examen de admitere la liceu, sau să stabilească, de exemplu, ca elevii cu medii între 8 şi 10 să meargă, în limita locurilor disponibile, la liceele teoretice, cei cu medii între 6 şi 8 să meargă la liceele tehnologice, iar ce este sub 6 să meargă la şcolile profesionale, nu se va schimba nimic. Atunci când el se poate duce oriunde, sigur că părintele evită şcoala profesională”, este de părere directorul Colegiului Tehnic „Tomis”, prof. Cornel Mihai Dumitraşcu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Acesta susţine că elevii slabi nici măcar nu ar trebui să se mai încurce să dea Bacalaureatul, ci pot să îmbrăţişeze, ulterior, o şcoală postliceală, unde se pot specializa pe anumite domenii. „În ce priveşte promovabilitatea scăzută la Bacalaureat la liceele tehnologice, ştiu din proprie experienţă că toţi profesorii, directorii din aceste licee muncesc de zece ori mai mult decât cei din alte unităţi. La noi vin elevi cu medii foarte mici, 3, 4, 5, 6, 7, când mai vine unul cu medie de 9 te gândeşti că poate a greşit completarea fişei pentru repartizarea computerizată, dar sunt şi elevi care vor să se facă arhitecţi sau ingineri constructori. Să aduci aceşti copii la un stadiu de subdezvoltare, ca să zic aşa, la stadii medii şi la stadii ridicate, să promoveze Bacalaureatul, este o muncă de Sisif”, susţine directorul Colegiului „Tomis”.

„Am pierdut tradiţia şcolilor de arte şi meserii!“

Citiți continuarea în cugetliber.ro. Articol semnat de Andreea PERHAIŢĂ.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply