Cercul de astronomie AstroNauticus vă invită, vineri, la Clubul Nautic din Portul Turistic Mangalia

1
1284

Clubul Nautic din Portul Turistic Mangalia găzduiește în continuare Cercul de astronomie AstroNauticus, început în 2018.

Se pot înscrie copii cu vârsta de peste 10 ani, dar și adulți pasionați de tainele universului.

Fiecare ședință începe cu o prezentare teoretică pe o temă de astronomie observațională și cu pregătirea observațiilor după care urmează activitățile practice de identificare a constelațiilor, observații prin telescop la Lună, planete, nebuloase, stele duble și roiuri stelare.

De asemenea, vor fi identificate constelațiile și vor fi învățate metode de orientare pe mare și în teren fără senzori electronici.

Prezentările teoretice vor ajuta la înțelegerea sensului distanțelor astronomice, a dimensiunilor obiectelor cerești precum și a legilor și principiilor care guvernează Sistemul Solar dar și Universul.

Vor fi transmise cunoștințe și vor fi formate priceperi și deprinderi pe principiul de „a învăţa făcând” într-o manieră distractivă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cercul de Astronomie ”Astronauticus” reprezintă o fereastră deschisă spre cer și spre mare. O simplă privire spre cer este în primul rând un mijloc de recreere.

Vineri, 5 aprilie, începând cu ora 19:00 – Teoria și practica Observatiilor Astronomice. Coordonator, domnul comandor Vasile Chirilă.


Mangalia News, 02.04.2019. sursa: facebook.com/Astro-Nauticus-Mangalia



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Sunt un Astronom din zona Mangaliei.
    Nu intamplator posed atat cunostintele cat si tehnica observationala si astrofotografica.
    Am organizat iesiri la cer negru cu diverse persoane si copii atat pentru a observa cometa Wirtanen cat si Iwamoto pe cand era destul de departe de pamant petrecand nopti in gerul de afara si efectuand serii de fotografii pe cand Iwamoto se afla in constelatia Auriga.
    Trebuie stiut ca, Nebuloasele , Stelele Duble si Roiurile Stelare sunt destul de greu observabile cu ochiul liber fie si cu un telescop Newtonian 203/1200 pe montura Dobson.
    Singurele care se pot distinge cat de cat ok sunt , Nebuloasa Orion dar nu apare colorata ca in fotografiile de pe internet pina nu se face fotografia acesteai. De asemenea , ca roiuri observabile, una dintre cele mai des observate sunt Pleiadele din constelatia Taurului.
    Cat despre stele duble. Abia se pot distinge fotografic si cu tracker ( un instrument special care contracareaza miscarea de rotatie a Pamantului ) Steaua Binara sau mai bine zis sistemul dublu binar din constelatia Leu , Regulus – sau inima Leului.
    Cel mai incantati vor fi sa observe Luna in diferitele ei faze, si anumite planete din sistemul Solar. Problema este montura Dobson si permanenta corectie cu mana. O montura ecuatoriala EQ5 cu Go To si tracking sau EQ6 ar fi ok.
    Pe la mijlocul Verii ar putea fi observata si Galaxia Andromeda insa iarasi este destul de greu pentru ochiul liber chiar cu ocular de 10mm , 20 sau 25 mm. Chiar daca se pune si un Barlow 2x sau 5x tot vor fi probleme fara o montura de urmarire deoarece se iese repede din campul vizual.
    Fixezi planeta, sa zicem Marte sau saturn si pina sa spui “uite-o pe ocular” a iesit din campul vizual.

    De aceea recomand monturi cu tracking si pentru Deep Space cu Guider.

    O zi buna va doresc,
    Un Astronom

    PS: Cel mai ok este Astronomia Observationala si se incepe cu harta cerului, lampa cu lumina rosie si catalogul sau aplicatiile mobile SkyWalk 2 , Stellarium ( e cam sarac dar e gratuit si face treaba bunicica ) si Sky Safari Plus. Pret de o saptamana am urmarit cu interes Statia Spatiala Internationala care a tranzitat zona noastra.

Leave a Reply