DIALIZA FĂRĂ APARAT, invenția prof. dr. Alexandru Ciocîlteu

1
365
Booking.com

DIALIZA FĂRĂ APARAT, invenția prof. dr. Alexandru Ciocîlteu.

Dializa fără aparat – ce se mai întâmplă cu ea? În 2010, la Salonul de Invenţii de la Geneva, tehnica dializei fără aparat a fost premiată cu aur. Însă rodul muncii unei echipe de specialişti români, coordonată de prof. dr. Alexandru Ciocâlteu , specialist nefrolog, nu a fost pus în practică nici până în prezent, cel mai probabil pentru că ar strica afacerea numită dializă.

Dializa fără aparat – ce se mai întâmplă cu ea? În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei acestor bolnavi – suportat de CNAS – depăşeşte o sută de milioane de euro pe an. Industria de profil s-a dezvoltat. Există aparate de dializă portabile, există clinici private care vin şi fac dializă la domiciliul pacienţilor, există bolnavi care fac drumuri lungi, odată la câteva zile, până la cel mai apropiat centru. Fără asta viaţa lor ar fi curmată brusc. Însă, în 2010, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, renumit nefrolog si fost manager al Spitalului “Sfântul Ioan” din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă: peritoneofiltrarea sau dializa fără aparat. Din păcate, inventatorii aparatului îşi caută încă sponsori, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

Dializa fără aparat. Ce este peritoneofiltrarea

Ziar Medical –  În ce constă peritoneofiltrarea?

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu –  Rolul rinichiului va fi preluat de peritoneul bolnavului. Pacientului i se implantează, sub piele sau endoscopic, două echipamente. Un maşnon biocompatibil va comprima vena portă şi va <stoarce> controlat toxinele şi le va elimina prin vezica urinară, printr-o valvă unidirecţională. Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20.000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5.000. Dacă în lume, acum, dializa costă peste 500 de miliarde de euro, metoda înseamnă 10% din costuri. Sunt convins că am deranjat pe mulţi.

Ziar Medical – Viaţa pacientului revine la normal?

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu – Cu noua invenţie, pacientul scapă definitiv de ţeava din burtă prin care, din şase în şase ore, se introduc doi litri de soluţie, ceea ce se întâmplă în actuala dializă peritoneală, şi de venitul de circa trei ori pe săptămână la spital, aşa cum se cere în hemodializă. Mai mult, noua dializa fără aparat ar reduce şi riscul infecţiilor, atât de crescut în dializa peritoneală. De asemenea, ar scădea şi riscurile de hipertensiune şi insuficienţă cardiacă, iar viaţa pacientului ar reveni la normal.

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu – „Nu sunt Mengele. Nu fac experienţe pe bolnavi. Totul este în beneficiul lor”.

Ziar Medical – Lumea medicală a părut interesată de invenția dumneavoastră?

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu –  Nu sunt Mengele. Nu fac experienţe pe bolnavi. Totul este în beneficiul lor. Nu am paranoia să mă visez câştigătorul Premiului Nobel dar mă întristează că, în ţara mea, nimeni nu este interest de această descoperire ce va uşura viaţa pacienţilor şi va economisii banii din sistemul sanitar. Am primit şi al doilea brevent de invenţie de la OSIM şi am făcut şi demersurile pentru obţinerea dreptului de autor la nivel internaţional. Totul din banii mei. Peste 8000 de euro. Şi în 2010, deplasarea la Geneva mi-am plătit-o singur. Nici măcar colegii mei nu sunt pasionaţi. Singurul care s-a arătat interesat de invenţie a fost profesorul Ioanel Sinescu, şeful Institutului de Transplant Renal Fundeni.

Ziar Medical – Au apărut persoane interesate să ofere sponsorizare?

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu – Eu nu vreau niciun ban, însă pentru punerea în practică a invenţiei avem nevoie de sponsori iar aceştia par foarte greu de găsit şi în România şi în lume. În acest moment avem nevoie de catetere, asemănătoare celor care există deja pentru alte organe, iar firma care ar fi interesată ar trebui să investească 200000-300000 de euro. Cine va face investiţia va primi un procent mare din tot şi va scoate un profit uriaş. Noi, cei care am realizat invenţia, am rămâne cu 5-10% pentru că oricum câştigul ar fi foarte mare însă cele mai mari beneficii sunt pentru pacienţi. Nu aș vrea ca invenţia noastră să se materializeze într-o altă ţară. Sper, totuși, că, până la urmă, cineva din România ne va ajuta. 3000 de euro costă manşonul care se va implanta pacienţilor în această așa numită dializă fără aparat.

Dializa fără aparat – Cine poate beneficia de metodă

Ziar Medical – Orice persoană care are nevoie de dializă poate beneficia de peritoneofiltrare?

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu –  Există căteva condiții ce trebuie îndeplinite. Trebuie să existe catetere, adică niște dispozitive asemănătoare stenturilor pentru cardiaci. De asemenea, pacientul să aibă coagularea sângelui scăzută și să nu aibă intervenţii chirurgicale mari pe zona abdomen-peritoneu. 300.000 de persoane dependente de dializă există în Europa şi un milion la nivel mondial. Peritoneofiltrarea ar fi o șansă pentru mulți dintre ei.

Citiți articolul integral pe ziarmedical.ro


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele