Dorin Popescu: Sunt solidar cu profesioniștii de la MINAC, în privința punerii în circulație publică a Complexului Rupestru de la Murfatlar

0
1221

Dorin Popescu – Opinie personală: 

”Societatea românească trăiește de câțiva ani sub asediul permanent al unor grupuri de interese organizate în partide. 

Sub pretextul legitimității politice/democratice, aceste grupuri tind să își întindă tentaculele peste toate domeniile vieții noastre sociale. 

Adoptarea de măsuri politice în diferite domenii, fără consultarea specialiștilor în domeniile menționate a devenit deja regulă a spațiului public românesc. 

Numeroși secretari de partid, absolvenți cu studii superioare la universități obscure, plagiatori, condamnați penali definitiv, conțopiști, oameni fără calificări profesionale, lipsiți de obișnuința unor standarde profesionale sau etice etc, deghizați în consilieri locali, consilieri județeni, parlamentari, miniștri etc, adoptă în mod sistemic, în diferite domenii, măsuri/decizii, fără consultarea corpurilor profesionale specializate, sau împotriva evaluărilor acestora. 

Este evident că în structurile legislative/administrative centrale și locale sunt și persoane de bună credință, cu o bază profesională solidă și conduită etică exemplară, care reprezintă însă mai degrabă excepții de la regulă. Rândurile de față nu îi vizează.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Caracatița acaparării vieții publice, în diferite domenii profesionale, de către neaveniți, sub pretextul legitimității lor democratice, a devenit astfel regulă a spațiului public românesc. 

O expresie a acțiunii devoratoare a mediului public de către cel politic s-a produs recent, la Constanța, când Consiliul Județean Constanța a încercat să adopte, fără consultarea prealabilă a “beneficiarilor”, o hotărâre privind “încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța asupra unui bun imobil (teren), proprietate publică a Județului Constanța, situat în Murfatlar, județul Constanța” (Complexul Rupestru de la Murfatlar).

Practic, inițiatorii au vizat, prin această hotărâre, introdusă pe ordinea de zi fără consultarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (care administrează în prezent situl arheologic/Complexul), transferul temporar al dreptului de administrare asupra Complexului/terenului adiacent din jurul Complexului, în vederea realizării unor operațiuni de igienizare/salubrizare. 

Includerea pe ordinea de zi a acestei propuneri, fără consultarea prealabilă a conducerii MINAC, fără adoptarea unor măsuri coroborate care să justifice oportunitatea transferului temporar, fără adoptarea unor măsuri coroborate care să limiteze accesul persoanelor neautorizate în incinta Complexului, acolo unde operațiunile de igienizare trebuie să fie efectuate în prezența unor specialiști, fără eforturi prealabile de sprijinire financiară și logistică a MINAC în sensul identificării/asigurării, pentru MINAC, a fondurilor necesare desfășurării igienizării respective (în prezent nu există un buget prevăzut de către Consiliul Județean Constanța pentru igienizarea sitului arheologic și/sau pentru igienizarea terenului adiacent), în condițiile în care, simultan, Consiliul Județean Constanța a avizat favorabil activitatea managerului MINAC pe anul trecut, nu poate reprezenta o inițiativă salutară a CJC, instituție aflată în centrul unor numeroase scandaluri și suspiciuni publice.

Salut, fără îndoială, inițiative care, după consultări prealabile cu MINAC, pot contribui la igienizarea spațiului adiacent Complexului și, mai ales, la modernizarea sitului arheologic / Complexului și la transformarea rapidă a Complexului într-un obiectiv turistic/istoric/arheologic de referință al județului. În context, salut intenția Consiliului Județean Constanța de a demara procedura de igienizare a terenului adiacent Complexului Rupestru Basarabi, lăsând însă spațiul interior al Complexului în gestionarea exclusivă a specialiștilor. 

Totodată, sunt de acord cu managerul MINAC, domnul Sorin Marcel Colesniuc, potrivit căruia “este nevoie de un proiect de restaurare și conservare al întregului sit arheologic, iar acest proiect poate fi implementat doar cu specialiști în restaurare și conservare și nu cu firme de igienizare”.

Recomand CJC și managerului MINAC să găsească împreună o soluție care să permită elaborarea și implementarea cu celeritate și la standarde europene a proiectului respectiv și, prin extensie, valorizarea cât mai urgentă a sitului, prin punerea lui în circulație publică.

Până atunci, sunt solidar cu profesioniștii. Cu MINAC și personalul acestuia. 

Înțeleg că pot exista, și aici, “contexte” politice, subterane care scapă neofiților. Dacă este cazul, CJC are un întreg aparat de relații cu publicul care poate transmite comunității culturale locale puncte de vedere mai detaliate care să clarifice demersul CJC, în afara „expunerii de motive” de câteva rânduri (mai scurtă decât postarea de față) de pe site-ul instituției”.

”SUNT SOLIDAR CU DIRECTORUL MINAC, SORIN MARCEL COLESNIUC ȘI CU INSTITUȚIA PE CARE ACESTA O CONDUCE, MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ SI ARHEOLOGIE CONSTANȚA”. 


Mangalia News, 30.03.2019. (sursa: Dorin Popescu, pe Facebook).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply