Doi chiloți și-un trening mov. Am omorât și casa în care s-a născut marele Vasile Alecsandri

0
1430

Casa în care s-a născut, în Bacău, marele Vasile Alecsandri, cea mai veche clădire din urbe, stă să se dărâme, ajunsă într-un stadiu jalnic. A fost cumpărată, în 2000, de un italian, care voia s-o dărâme dar, pentru că este inclusă pe lista monumentelor istorice, categoria ”A”, n-a putut face acest lucru, ducând locul, voit, spre moarte. Acum, casa ”Bardului de la Mircești” e acoperită de haine puse la uscat.

Vasile Alecsandri (1821-1890), cel mai mare poet român de până la Mihai Eminescu, a moștenit casa din Bacău de la tatăl său, vornicul Vasile, locuința – considerată a fi, astăzi, cea mai veche din urbe – făcând parte dintr-un ansamblu mai mare. Data nașterii viitorului ”Bard de la Mircești” nu este cunoscută cu exactitate, dar 1821 este anul unanim acceptat, deși se vorbește și despre 1818 ori 1819. Alecsandri avea să afirme, în dese rânduri, că este născut acolo, făcând clar această precizare în 1856. Mai mult, arhitectul primăriei locale, Mihai Climescu, fixează drept proprietatea poetului imobilul din zilele noastre. Aflată în vecinătatea Casei de Cultură, aproape de locul considerat a fi Kilometrul 0 al orașului, casa a intrat în mentalul colectiv drept ”Casa Vasile Alecsandri”.

Comuniștii și-au dat seama de valoarea sa

După 1948, a devenit grădiniță, dar autoritățile comuniste și-au dat seama de importanța clădirii, așa că la 1976, ”tovarășul arhitect Nistor propune trecerea sa pe lista Oficiului de Patrimoniu Cultural”. Șase ani mai târziu, în 1982, Florica Urziceanu, fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei, scrie către Oficiul Județean pentru Patrimoniul Cultural: ”Confirm că fosta mea locuință din Bacău, strada Alexandru cel Bun, nr.3, împreună cu grădina și curtea ce-o încojurau, pe o suprafață de circa 2500 m2, au aparținut pe timpuri poetului Vasile Alecsandri. În memoria marelui poet, tatăl meu, împreună cu dnul Veniamin Gheorghiu, în anul 1919-1920, a pus bazele primului așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire <<Vasile Alecsandri>>”.

Citiți continuarea pe a1.ro/premium/doi-chiloti-si-un-trening-mov

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply