Cu ce probleme se confruntă cultura constănţeană. Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, în dialog cu directorii instituțiilor de cultură din oraș

0
677
carturesti.ro%20

Cu ce probleme se confruntă cultura constănţeană. Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, în dialog cu directorii instituțiilor de cultură din oraș

Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, a fost prezent, miercuri, la Constanța, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și directorii instituțiilor de cultură din oraș, pentru a discuta despre viața culturală constănțeană și problemele cu care se confruntă. Cu această ocazie, ministrul a declarat că este deschis dialogului și dorește să găsească cele mai potrivite soluții la problemele semnalate de către manageri.

La fel ca și în urmă cu câțiva ani, situația Teatrului de Balet este valabilă și acum. Directorul TNOB, Daniela Vlădescu a precizat că la ora actuală au un număr de 134 salariați, împărțiţi pe trei instituții: Operă, Balet și Filarmonică. Cele mai mari probleme se referă la lipsa personalului, motiv pentru care s-a apelat la colaboratori externi cu care se lucrează la montarea pieselor. Apoi, clădirea teatrului are nevoie de ample lucrări de reparații, întrucât, până acum a tot fost spoită de către angajați, cu banii lor, pentru că nimeni nu s-a arătat interesat să-i ajute.

„Noi nu putem funcţiona fără colaboratori. Legat de clădire, la început am crezut că aparţine Consiliului Judeţean, dar, mai recent am aflat că, de fapt, aceasta se află în subordinea Primăriei, iar în aceste condiţii Ministerul Culturii nu ne poate ajuta. Problema este că noi funcţionăm aici pentru toată zona Dobrogei, avem 140-160 de spectacole pe an şi ne deplasăm şi peste hotare”, a subliniat managerul.

Ca răspuns la problema TNOB, ministrul a spus că doar în cazul în care ar prelua clădirea, ar putea investi în reabilitarea sa. “La acest moment, noi nu putem investi în ceva ce nu este al nostru”, a precizat el.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pe parcursul întrunirii de miercuri au fost aduse în discuţie şi proiectele care vizează extinderea Muzeului de Artă, reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia sau extinderea Delfinariului. Pentru acestea, președintele CJC, Marius Ţuţuianu a cerut sprijin, iar ministrul Breaz a spus că va face tot ce poate pentru urgentarea avizelor, mai ales că anul acesta Ministerul Culturii are o creştere bugetară de circa 30% şi ar putea face acest lucru. “Vă asigur că anul acesta avem o creştere bugetară semnificativă, dar pentru a vă ajuta este nevoie ca toate proiectele să aibă documentaţiile complete. Dacă acestea există, orice solicitare poate fi soluţionată”, a completat ministrul.

Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Sorin Colesniuc a declarat că lipsa de personal specializat îi omoară, ei având, la ora actuală, doar 15 arheologi în tot judeţul. O altă problemă semnalată se referă la accesul în piaţa Ovidiu, autocarele nemaiputând intra aici, în acest fel pierzând mulţi turişti. În plus, este nevoie de identificarea unui spaţiu pentru depozitarea patrimoniului pe timpul reabilitării clădirii. (sursa: cugetliber.ro).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply