DISPĂRUȚI PE MARE! După cinci zile de căutări, NU E NICI UN INDICIU!

0
2696

REPLICA: Operațiunea de căutare a celor trei pescari din 2 Mai, dispăruți în largul Mării Negre, în după-amiaza zilei de miercuri, 6 martie a.c., continuă. Este a cincea zi de căutări, iar pentru găsirea celor trei bărbați au ieșit o navă a Gărzii de Coastă și o navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. De asemenea, amici și rude ale persoanelor dispărute au ieșit în larg, cu bărci de pescuit, pentru a încerca să găsească locul în care cei trei au întins plasele de pescuit – dacă au reușit să le întindă! – , astfel încât autoritățile să aibă un indiciu referitor la zona unde s-ar fi putut scufunda barca lor.

Miercuri, 6 martie a.c., în jurul orei 14,00, Vasile Pârvu, Cristian Stănică și Gheorghe Stănică – patronul cherhanalei Sea Temple din 2 Mai și consilier local în Consiliul Local Limanu, au ieșit la pescuit în largul Mării Negre, în dreptul localității 2 Mai. La ora 20,30, familiile au anunțat autoritățile că nu au mai reușit să ia legătura cu cei trei și că aceștia nu s-au mai întors la mal. Îngrijorarea era cu atât mai mare cu cât în ziua respectivă, la aproximativ o oră după ce pescarii au ieșit în larg, s-a pornit un vânt puternic. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul orar 15,10 – 16,30 o avertizare de cod galben de vânt puternic, semnalându-se intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h. Cei trei pescari se aflau într-o barcă pescărească de mici dimensiuni (cu „bord liber” de 60 de centimetri, după cum spun cunoscătorii în domeniu), încărcată cu plase de pescuit și, potrivit autorităților, nu aveau în barcă nici veste de salvare, nici colac.

Din momentul sesizării autorităților, zi de zi, sub îndrumarea Centrului Maritim de Coordonare, au ieșit în larg în căutarea celor trei pescari nave ale Gărzii de Coastă, ale Forțelor Navale, ale ARSVOM, elicoptere de la Regional Air Services – Aeroportul Tuzla și de la Forțele Navale; de asemenea, autoritățile române au primit sprijin și din partea autorității din Bulgaria, care a scos în larg nave care să îi caute pe pescarii dispăruți.

De asemenea, s-a luat legătura cu Departamentul pentru Situații de Urgență, în încercarea de a-i localiza pe bărbați prin urmărirea telefoanelor mobile pe care le aveau la ei. În zadar, telefoanele nu au putut fi localizate. Totodată, de cinci zile, din două în două ore, se transmit mesaje către navigatori pentru a fi atenți dacă văd în largul Mării Negre barca pescărească cu cei trei bărbați. La căutări au dat o mână de ajutor și amici ai celor trei, care au ieșit în larg cu diverse ambarcațiuni.

Aria de căutare a fost mărită, zi de zi. Se impune însă precizat, după cum spun oamenii din domeniu, că vântul a bătut puternic, în ziua dispariției, timp de aproximativ 45 de minute, dinspre vest, astfel că nu ar fi împins barca prea departe. Îngrijorător este însă faptul că din cauza vântului s-au format valuri neregulate, înalte, care ar fi putut să bage apă în ambarcațiunea în care se aflau cei trei, și așa încărcată cu plase de pescuit.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Luni dimineață, 11 martie a.c., în a cincea zi de căutări, în larg au ieșit două nave, una a Gărzii de Coastă, care va cerceta zona între graniță și Mangalia și una a ARSVOM, care va inspecta apele bulgărești, pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la graniță.

Din nefericire, însă, șansele ca cei trei pescari să fie găsiți în viață scad de la o zi la alta. Iar realitatea este că, în a cincea zi de căutări, autoritățile nu au găsit niciun indiciu care să le arate măcar zona unde cei trei au apucat să întindă plasele de pescuit.

E drept, șansele sunt slabe, dar nu este imposibil. În urmă cu aproximativ 12 ani, un constănțean de 33 de ani, ieșit în larg la pescuit de guvizi, a supraviețuit patru zile pe apă. În cazul respectiv, vântul a suflat aproximativ 12 ore, spre Bosfor; motorul bărcii se oprise, astfel că pescarul nu a putut decât să se lase purtat de valuri, spre larg. Ambarcațiunea a ajuns până spre 150 de kilometri de la mal, pentru ca apoi să pornească înapoi. A ajuns la mal după patru zile, deshidratat, cu sănătatea alterată, dar în viață. E drept însă, după cum spun oamenii din domeniu, și circumstanțele erau diferite: era luna august, iar barca pescarului nu era încărcată cu plase în momentul în care s-a pornit furtuna. (F.B.).

Mai mult, în replicaonline.ro, 12.03.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply