„Ţine, Leano, curu’ zvelt!” Ironia usturătoare pe fondul căreia Maria Tănase a plecat cu inima frântă de lângă Constantin Brâncuși, deși l-a iubit veșnic [Foto/VIDEO]

0
5056

„Ţine, Leano, curu’ zvelt!” Ironia usturătoare pe fondul căreia Maria Tănase a plecat cu inima frântă de lângă Constantin Brâncuși, deși l-a iubit veșnic.

La vârsta de doar 25 de ani, Maria Tănase s-a îndrăgostit nebunește de Constantin Brâncuși, cu 37 de ani mai în vârstă decât ea. Tânăra „Pasăre măiastră” a lăsat baltă un recital, alegând să petreacă două zile și două nopți în atelierul marelui sculptor, fără să aibă habar atunci că el avea să îi frângă inima cu insulte usturătoare.  

Pentru Constantin Brâncuși, Maria Tănase avea să fie doar una dintre „femeile-perle” care l-au iubit, de-a lungul timpului, după cum a precizat Petre Pandrea, într-o carte dedicată sculptorului – „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze”, publicată în 1961.

De altfel, Brâncuși nu a făcut nicio sculptură având-o ca muză pe Maria Tănase, așa cum s-a întâmplat în cazul altor povești de dragoste trăite de el. De exemplu, pentru pictorița Margit Pogany, Brâncuși a sculptat, în mai multe versiuni, celebra sa operă „Domnişoara Pogany”, pentru americanca de origine irlandeză Eileen Lane, el a făcut lucrarea „Eileen Lane”, iar pentru miliardara americană Peggy Guggenheim, pe care a iubit-o vreme de două decenii, el a sculptat opera „Pasărea în văzduh”. 

Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-au îndrăgostit la prima vedere, la Paris, „orașul iubirii”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-au întâlnit în anul 1938, la o expoziţie de artă populară organizată de etnograful Dimitrie Gusti la Paris. În ciuda diferenței de vârstă considerabile, marele sculptor și „Pasărea măiastră” s-au îndrăgostit pe loc.

Citiți continuarea aici



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply