O familie din România are nevoie de 6.762 de lei lunar pentru un trai decent, arată un studiu privind Coșul minim de consum

0
2309

farmec.ro
carturesti.ro%20

O familie din România are nevoie de 6.762 de lei lunar pentru un trai decent, arată un studiu privind Coșul minim de consum.

De câți bani are nevoie lunar o familie din România pentru un trai decent? Răspunsul este puțin șocant… O familie cu venituri medii are nevoie de o sumă mai mare decât câștigul lunar (calculat la nivelul salariului mediu pe țară) pentru a duce un trai decent.

Fundatia Friedrich Ebert (FES) Romania, citata de e-juridic, a lansat la începutul lunii noiembrie studiul Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României. Studiul a fost realizat pentru FES Romania, de Syndex si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, in perioada august-septembrie 2018.

Prin trai minim decent se intelege un set de nevoi de consum care acopera toate nevoile biologice si sociale ale unei persoane, nu doar pe cele legate de supravietuire.

Astfel, luând în calcul mai multi factori, studiul arată că în România, valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți și doi copii este de 6.762 de lei, in timp ce pentru o persoană singură, valoarea coșului se ridică la 2.552 de lei pe lună – adică în jurul nivelului unui salariu mediu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Structura cosului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole: (1) alimentatie, (2) imbracaminte si incaltaminte, (3) locuinta, (4) dotarea locuintei, (5) cheltuieli cu locuinta, (6) produse de uz casnic si igiena personala, (7) servicii, (8) educatie si cultura, (9) sanatate, (10) recreere si vacanta, (11) fondul de economii al familiei. La randul lor, fiecare dintre capitole cuprinde alte sectiuni care insumeaza un total de 226 de itemi.

Datele concrete ale studiului? Acesta releva faptul ca pentru alimentatie o familie care duce un trai decent va cheltui lunar 1.405 lei pentru imbracaminte si incaltaminte – 651 de lei, pentru locuinta – 1.781 de lei, dotarea locuintei – 220 de lei, cheltuieli cu locuinta – 477 de lei, produse de uz casnic si igiena personala – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educatie si cultura – 546 de lei, ingrijirea sanatatii – 107 de lei, recreere si vacanta – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei.

Diferenta dintre traiul de subzistenta si cel decent tine atat de numarul si tipul nevoilor care trebuie acoperite, cat si de gradul in care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuinta decenta trebuie sa indeplineasca niste conditii suplimentare, pe langa oferirea de adapost). Asadar, nivelul de trai decent are nu doar o dimensiune cantitativa, ci si una calitativa, care poate diferi de la un context social la altul — de la o tara la alta sau de la o regiune la alta.

Astfel, un coș minim de consum pentru un trai decent cuprinde totalitatea cheltuielilor necesare pentru acoperirea nevoilor biologice si sociale generale existente la un moment dat. (sursa: fiscalitatea.ro). (sursa infografic: fb.com/cnscartelalfa).

STUDIUL original, aici: Coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populatia Romaniei



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply