CRONICA.RO – GUVERNUL VREA SĂ ÎNJUMĂTĂȚEASCĂ RATELE LA BĂNCI ALE POPULAȚIEI

0
1129

farmec.ro
carturesti.ro%20

CRONICA.RO – GUVERNUL VREA SĂ ÎNJUMĂTĂȚEASCĂ RATELE LA BĂNCI ALE POPULAȚIEI.

1. Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spune că Guvernul și-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susținând că, într-o astfel de situație, băncile nu vor mai avea de plătit așa-numita taxă pe lăcomie. Vâlcov l-a atacat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre care a spus că a venit vreme să plece și să lase locul unuia mai tânăr. (Profit.ro)

2. Nici o formațiune politică sau alianță nu a obținut majoritatea în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Republica Moldova. Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), al președintelui Igor Dodon, s-a clasat pe primul loc, obținând 31,15% din voturi, fiind urmat de blocul electoral ACUM, alianța pro-europeană formată din formațiunile PAS și DA, conduse de Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase, care au obținut 26,84% din voturi, în timp ce pe locul trei s-a situat Partidul Democrat (PD), al lui Vlad Plahotniuc, cu 23,62%. Cel de-al patrulea partid intrat în Parlament este cel al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor – Partidul politic “Șor” (PPȘ), care a strâns 8,32% din voturi. (News.ro)

3. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de mari parchete şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM. Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. (News.ro)

4. Două despre fondurile private de pensii: 1. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 48 miliarde de lei, la 31 Ianuarie 2019, în creștere cu 17,1% față de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor ASF. Banii sunt investiți în titluri de stat, 30,37 miliarde de lei, acțiuni, 7,94 miliarde de lei și păstrați în depozite bancare, 4,5 miliarde de lei (Profit.ro). 2. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a spus că fondurile de pensii private nu sunt investitori şi au randament la jumătate faţă de titlurile de stat. Totodată, Vâlcov afirmă că banii deponenţilor s-au devalorizat, randamentul obținut fiind sub inflație. “Aceste şapte companii de care spuneţi dvs, care vezi Doamne, ne sperie că pleacă, nu sunt investitori. Ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii care au administrat anul trecut zece miliarde de euro, cu un randament al acestor bani de 2,14%, în condiţiile în care anul trecut inflaţia a fost de 3,2% şi în condiţiile în care astăzi, la doi, trei respectiv cinci ani, statul emite titluri de stat cu 4, 4,5 şi 5% dobânda”, a spus Vâlcov, aseară, la TVR. (News.ro)

5. Ministerul Finanțelor a împrumutat, în Februarie, direct de la populație, prin programul Tezaur, 694,4 milioane de lei. Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat destinate exclusiv populației, cu maturități de 2, 3 și 5 ani. Aceste titluri de stat au dobânda mai ridicată decât cea oferită de bănci deponenților, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozitate. (Profit.ro)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

6. Acțiunile Tesla au scăzut cu 5% după ce SEC, comisia federală care reglementează piețele financiare din SUA, a cerut unui judecător să constate că Elon Musk, CEO-ul companiei, a încălcat înțelegerea pe care o încheiase anul trecut, publicând un tweet cu date eronate. Conform înțelegerii încheiate cu SEC, comunicările publice ale lui Musk, ce vizează compania, trebuie să fie aprobate, iar acel post de pe Twitter nu a avut o astfel de aprobare. (CNBC)

7. Cardinalul George Pell a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale asupra a doi minori din corul bisericii, faptele întâmplându-se în 1996, când era arhiepiscop de Melbourne. Pell, care are 77 de ani, a fost până anul trecut unul dintre cei mai apropiați consilieri ai Papei Francisc, fiind cel care coordona finanțele Vaticanului. Este cea mai importantă figură a Bisericii Catolice găsită vinovată de un juriu pentru abuzuri sexuale asupra minorilor. (FT)

8. Medicamentele pentru controlul acidității stomacului, așa numitele arsuri, cresc, de câteva ori, riscul apariției unor boli ale rinichilor. (Link)

9. Pentru prima oară în ultimii 5 ani, audiență tv a Oscarurilor a crescut, în Statele Unite. ABC, televiziunea care a transmis gala, a anunțat că aproape 30 milioane de persoane s-au uitat la decernarea premiilor, cu 11,5% mai mult decât anul trecut. Gala din acest an a fost prima fără prezentator din ultimii 30 de ani. (HollywoodReporter)

10. Guvernul brazilian le-a cerut școlilor să își filmeze elevii în timp ce aceștia cântă imnul național. De asemenea, sloganul de campanie al noului președinte Jair Bolsonaro va fi citit de către profesori în fiecare clasă. Ministrul educației, Ricardo Velez Rodriguez, a trimis o scrisoare publică școlilor prin care le cere profesorilor să depună la minister filmările care conțin cântecele și citirea sloganurilor de campanie. “Brazilieni”, haideti să întâmpinăm timpuri noi în Brazilia și să sărbătorim educația responsabilă și de calitate făcută în școli de profesorii noștri pentru beneficiul vostru, elevii, cei care alcătuiesc noua generație”, precizează mesajul. Mesajul se încheie cu ,”Brazilia înainte de orice, Dumnezeu înainte de oricine”, sloganul de campanie al lui Bolsonaro. (Hotnews)

Mai mult, în CRONICA.RO, 26.02.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply