„Semințe cu suflet” sau despre cum putem salva soiurile românești

0
1335

„Semințe cu suflet” sau despre cum putem salva soiurile românești.

Povestea „Semințe cu suflet” începe cu pasiune, așa cum îi stă bine oricărei povești. În urmă cu patru ani, Rodica Meiroșu, o buzoiancă pasionată de grădinărit, își expunea interesul pentru semințe și soiuri românești pe un site de socializare. Așa a cunoscut alți oameni care împărtășeau aceeași dragoste pentru fructe și legume cu gust bun, de copilărie. De aici și până la înființarea unui grup de aproximativ 1.400 de persoane, care oferă, în mod voluntar, românilor semințe de legume și fructe din grădinile românești în piețe gratuite, nu a mai fost decât dedicare. Pentru că se apropie primăvara, încă din luna ianuarie a început organizarea acestor piețe, întâi la București, apoi la Ploiești și urmează alte nouă orașe ale țării. În 9 februarie, vor fi și la Sibiu.

Organizarea piețelor „Semințe cu suflet” a început în anul 2016. A fost un curs firesc al unor acțiuni plecate din interes pentru grădinăritul pur, cu semințe din soiuri de legume și fructe curate, românești.

„Am cunoscut câțiva pasionați de grădinărit pe un site de socializare. Am colaborat, am făcut schimb de semințe și ne-am gândit să facem un grup prin care să ne ocupăm de semințe tradiționale. În timp, s-a mărit grupul și am reușit să ne întâlnim și personal. În 2016, am început organizarea piețelor Semințe cu Suflet. Prima dintre ele a fost la Ploiești. Îmi amintesc că am avut mari emoții. Nu știam cum vor reacționa oamenii”, povestește Rodica Meiroșu.

Și oamenii au reacționat cum nu se poate mai bine. Piața a fost un real succes. A urmat apoi o piață în Buzău, o alta în București, iar până astăzi au fost organizate 27 astfel de piețe. Ideea acestor piețe este pe cât de simplă, pe atât de benefică soiurilor de legume și fructe românești. Acești voluntari oferă românilor semințe provenite din grădinile lor, în mod gratuit. Singura condiție este ca cei care pleacă cu ele acasă, să le planteze, să le îngrijească și la rândul lor, să dea semințe mai departe. Doar așa ne putem salva tradiționalul într-o lume a legumelor și fructelor aduse în marile magazine și chiar pe tarabele din piețele noastre, tot de pe alte meleaguri și în extrasezon.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Au organizat și festivaluri care au trecut granițele țării

Membrii grupului „Semințe cu suflet” au reușit și organizarea a două festivaluri în parteneriat cu Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Unul este „Festivalul Internațional al Tomatelor”, la care au venit cultivatori din Republica Moldova, Austria, Ungaria și Franța. Este un festival cu premii oferite de Primăria Buzău în care roșia poate fi descoperită cu toate soiurile ei. Cel de-al doilea festival este „Festivalul Biodiversității”, organizat la Facultatea de Agricultură de la București. Un festival foarte vizitat de iubitorii de plante.
Ceea ce fac membrii grupului „Semințe cu suflet” și-a găsit ecou în inima românilor. Piețele lor sunt pline de oameni dornici de a pleca acasă cu aceste semințe. Sunt căutați de reprezentanții facultăților și ai liceelor cu profil agricol pentru experiențele inedite pe care le oferă. Rodica Meiroșu spune, însă, că nu este o misiune ușoară.

„Oamenii ne vor în orașele lor. Primim multe solicitări, dar nu reușim întotdeauna să le răspundem pozitiv. Noi suntem un grup de oameni care facem totul voluntar. Nu primim niciun fel de sponsorizare. Când mergem într-un oraș nu avem nevoie decât de un spațiu pe care să-l folosim gratuit și câteva mese pe care să punem semințele. De multe ori autoritățile ne percep ca pe o organizație sau asociație și ne cer chirie. Noi nu ne-o putem permite. De exemplu la Bacău nu reușim, de mult timp, să găsim un spațiu”, mai spune Rodica.

Piața „Semințe cu suflet” ajunge și la Sibiu

În 9 februarie, acești oameni inimoși și iubitări de grădină românească ajung și la Sibiu. Piața va avea loc de ora 10:00, în foaierul Bibliotecii Astra, corp B. Bucuria celor care o organizează este că românii devin din ce în ce mai conștienți de calitatea semințelor autohtone. De aceea trebuie salvate, iar metoda lor pare să prindă contur.

„La București, vizitatorii ne-au copleșit. Cu toții au spus că vor din nou să simtă gustul roșiei sau al fasolei românești. Am văzut mulți tineri venind cu micuții lor în brațe. Toate acestea nu pot decât să ne bucure. Sperăm numai să ne ducă țelul mai departe, să planteze aceste semințe, să se bucure de rodul lor și să le dăruiască apoi mai departe. Și aș vrea ca oamenii să înțeleagă un lucru despre noi, pentru că, din păcate, mass-media a prezentat eronat detalii despre noi. Nu suntem asociație, nu suntem organizație. Tot ceea ce facem este voluntar, din proprie voință și numai din munca noastră. Nu este nicio instituție a statului în spatele nostru și nu ne ajută niciun guvern. Suntem doar oameni care iubesc grădina românească și pentru că iubim, dăruim”, ne transmite Rodica Meiroșu.

Piețele se vor termina la finalul lunii martie, însă, din toamnă vor reveni printre români.

Detalii puteți găsi și pe pagina de facebook a grupului.

Programul piețelor „Semințe cu suflet” din țară:

9 februarie – Piața Semințe cu suflet, în Sibiu, la Biblioteca Județeană Astra din str. G. Barițiu, nr. 7, de la ora 10.00;
16 februarie – Piața Semințe cu suflet, în Timișoara, la Liceul Waldorf, de la ora 10.00;
23 februarie – Piața Semințe cu suflet, în Chișinău, la Kentford, B-dul Ștefan cel mare și Sfânt, de la ora 10.00;
23 februarie – Piața Semințe cu suflet, în Deva, la Liceul Pedagogic, de la ora 10:00;
2 martie – Piața Semințe cu suflet, în Baia Mare, la Colegiul Gheorghe Șincai, de la ora 10:00;
9 martie – Piața Semințe cu suflet, în Cluj-Napoca, la USAMV, de la ora 10:00;
9 martie – Piața Semințe cu suflet, în Craiova, la Facultatea de Agronomie, de la ora 10:00;
16 martie – Piața Semințe cu suflet, în Brașov, Școala Generală Nr. 30 din strada 1 Decembrie 1918, nr. 5 – cartier Tractorul, de la ora 10.00;
23 martie – Piața Semințe cu suflet, în Teiuș, la Căminul Cultural, de la ora 10:00.

Mai mult, pe realitateadesibiu.net


Mangalia News, 05.02.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply