Campania de demolare a garajelor din Mangalia ia amploare. Nemulțumiții s-au adresat magistraților!

0
1623

Campania de demolare a garajelor din Mangalia ia amploare. Nemulțumiții s-au adresat magistraților! Se luptă cu morile de vânt. Instanța nu le dă dreptate!

Primarul din Mangalia, Cristian Radu a decis, în urmă cu ceva timp, să ”curețe” orașul de garaje. Încă din 2017, această procedură a fost pusă în aplicare. Unii s-au resemnat, alții nu. Așa că au hotărât să ducă o luptă cu administrația locală, în vederea anulării dispoziției edilului de a le pune la pământ construcțiile. Mai mulți cetățeni care fac parte din Asociația de proprietari 30 s-au unit și au deschis acțiune în instanță. Oamenii spun că garajele au fost construite înainte de 1990 și au autorizație de construire, iar administrația nu are dreptul să le demoleze.

Pe de o parte, au solicitat instanței, printr-o acțiune colectivă, la Judecătoria Mangalia, anularea dispoziției de demolare iar, pe de altă parte, prin ordonanță președințială, cer suspendarea efectelor acestei dispoziții. În motivarea cererii, oamenii au arătat faptul că sunt proprietari de garaje, amplasate pe terenuri proprietate privată a municipiului Mangalia, garaje construite înainte de 1990.

”Garajele au fost construite în mod organizat, în zone atribuite de autoritățile locale, prin adresa din 31.10.1990 Primăria Orașului Mangalia a autorizat construirea de 26 de garaje în perimetrul asociației de locatari nr. 30, iar adresa ține loc de autorizație de construire, neputându-se considera că garajele au fost construite cu încălcarea Legii 50/1991. O parte dintre reclamanți au dobândit garajele prin cumpărare pe bază de act autentic de vânzare-cumpărare și au plătit în permanență chirie pe teren și impozit pe construcție și s-ar produce o pagubă iminentă ce nu s-ar putea repara în cazul în care s-ar dispune procedura de demolare”, au spus oamenii în instanță.

Pentru că nu au plătit taxa de timbru, acțiunea le-a fost respinsă de magistrații din Mangalia. Apoi, separat, fiecare pe cont propriu, a decis să deschidă altă acțiune.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A. G., de exemplu, a solicitat, la Tribunalul Constanța, suspendarea efectelor dispoziției, precizând că garajele au fost construite de membri asociației, care se regăsesc în tabelul anexat acestei adrese emise în baza aprobării Consiliului de conducere al Primăriei Mangalia, ține loc de autorizație de construire. Apreciază că garajul său nu poate fi considerat a fi construit cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, lege adoptata ulterior, deoarece, conform reglementărilor de la momentul respectiv, a fost emis un act cu valoare de autorizație de construire. Actul în baza căruia a edificat construcția are valoare de autorizație de construire, valabilitatea acestuia nu a fost contestată și nu a fost anulat de vreo instanța de judecată.

În motivare, reprezentanții primăriei au spus că dispoziția a cărei suspendare se solicită, îndeplinește condiții prevăzute de lege, respectiv dispozițiile art.33 din Legea nr.50/1991 și niciuna dintre condițiile prevăzute de art. 14 din Legea nr. Legea 554/2004 nu este îndeplinită în speță pentru a se justifica suspendarea actului administrativ. Dispoziția contestată este emisă în baza unei proceduri de desființare pe cale administrativă adoptată prin Dispoziția Primarului nr. 446/2017, cu modificările și completările ulterioare.

Continuarea, în replicaonline, 28.01.2019.


MN: Despre epopeea garajelor din Mangalia, puteți citi aici articolele publicate de Mangalia News, precum și aici.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply