NEGOCIERI la Șantierul Naval DAMEN Mangalia, pentru contractul colectiv de muncă

0
2708

farmec.ro
carturesti.ro%20

NEGOCIERI la Șantierul Naval DAMEN pentru contractul colectiv de muncă.

Au început negocierile pentru contractul colectiv de muncă pentru 2019, între membrii Sindicatului Liber Navalistul Mangalia și reprezentanții Damen Shipyards Mangalia. Printre altele, sindicaliștii propun o grilă de salarizare cu mai mulți bani pentru salariați, acordarea unei recompense în cuantum a trei salarii pentru cei care ies la pensie după 20 de ani de muncă în cadrul șantierului, cât și un spor de 150% pentru cei care vor lucra în zilele de sărbătoare legală. Următoarea ședință de negociere va avea loc marți, 15 ianuarie a.c.

Începutul lui 2019 înseamnă și demararea negocierilor dintre sindicaliștii de la Sindicatul Liber Navalistul Mangalia și reprezentanții Damen Shipyards Mangalia privind noul contract colectiv de muncă. Propunerea sindicaliștilor este ca respectivul contract colectiv de muncă să intre în vigoare începând cu 1 martie a.c., și să fie valabil până la sfârșitul lui februarie 2020.

O primă întâlnire între cele două părți a avut loc luni, 7 ianuarie a.c., următoarea a fost planificată pentru marți, 15 ianuarie a.c.. Potrivit sindicaliștilor, ședințele se vor desfășura săptămânal, până când sindicaliștii și conducerea șantierului vor cădea de acord asupra punctelor prevăzute în contractul de muncă.

Iar cum totul se reduce, până la urmă, la ce remunerație și recompense financiare vor primi salariații Damen pentru munca prestată, acestea sunt printre principalele puncte asupra cărora vor fi purtate discuții.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astfel, sindicaliștii propun modificarea grilelor de salarizare astfel încât diferența dintre grile să fie semnificativă și motivantă, comparativ cu sistemul actual de grile, unde diferența medie este de aproximativ 20 de lei, o sumă prea mică pentru a motiva salariații. Sindicaliștii propun ca diferența între grile să fie cuprinsă între 150 și 180 de lei, dar și stabilirea unei grile de salarizare bazate pe nivele minime pentru fiecare categorie de salariați, utilizând coeficienți minimi de ierarhizare, în raport cu salariul minim pe economie.

„Trebuie să existe o diferențiere între salariile muncitorilor calificați, comparativ cu muncitorii necalificați și de asemenea, între muncitorii calificați și maiștri și personal cu funcții de conducere și între personalul cu studii medii și cel cu studii superioare”, arată sindicaliștii.

De asemenea, sindicaliștii propun acordarea unui spor de fidelitate pentru angajații cu vechime. Sporul ar urma să se dea pentru vechime neîntreruptă în societate, la data de 31 decembrie a.c., iar propunerea este să fie în valoare de: 720 de lei pentru salariații cu vechime între 2 și 4 ani, 1.440 lei pentru salariații cu vechime între 5 și 10 ani și 2.880 lei pentur salariații cu vechime de peste zece ani. De precizat că sumele sunt triplate față de anul trecut.

Pe de altă parte, printre propunerile sindicaliștilor se numără și acordarea unei indemnizații celor mutați sau detașați în interes de serviciu. Iar pentru cei care ies la pensie, propunerea este să primească două sau trei salarii de bază brute, la data pensionării.

„Salariații care se pensionează vor primi o recompensă de sfârșit de carieră în cuantum de două salarii de bază brute, iar salariații cu o vechime neîntreruptă în societate de minim 20 de ani vor prii o recompensă de trei salarii de bază brute, avute la data pensionării, cu condiția informării angajatorului, în termen de maxim zece zile, cu privire la decizia de pensionare”, se arată în propunerea sindicaliștilor.

Cât privește orele suplimentare, propunerea sindicaliștilor este ca acestea să nu depășească, anual, un total de 360 de ore. Iar pentru cei care lucrează în timpul sărbătorilor legale, să primească un spor de 150%.

Rămâne de văzut, însă, câte dintre propunerile sindicaliștilor vor fi acceptate de conducerea Damen Shipyards Mangalia, după cum am arătat, mai multe întruniri urmând să aibă loc în perioada următoare.

Florentina BOZÎNTAN, replicaonline.ro, 14.01.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply