‘Mircea Eliade, Căderea în istorie’ – pagini din volumul scriitoarei bănățene Grațiela Benga

1
132

   Mircea Eliade: ”Toată lumea e de acord că dacii se aflau pe pământul nostru cu cel puțin o mie de ani înainte de Christos; și cu toate acestea am fost singurul popor european căruia i s-a contestat dreptul de a stăpâni țara pe care au locuit-o moșii și strămoșii lui.

   Istoria neamului românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut între vifore. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora. Căci Occidentul nu recunoștea pe dușman decât dacă-l vedea la el acasă. Iar dacă se întâmpla vreodată să îl recunoască de departe, și se urnea să-l întâmpine, tot degeaba era; căci strategia trecea pe al doilea plan, lăsând locul geloziilor și protocolului.

   Singura coaliție occidentală împotriva otomanilor s-a transformat, la Nicopole, în catastrofă, pentru că Ducele de Burgundia a cerut pentru cavalerii lui ”onoarea” de a ataca întâi. ”Onoarea” aceasta nu o putea avea în nici un caz Mircea, un biet principe român, deși era singurul care cunoștea tactica lui Baiazid, singurul care luptase cu el, și-l bătuse, cu numai doi ani înainte, la Rovine. 

   Istoria neamului românesc e alcătuită din atâta sânge și atât nenoroc, datorită în primul rând incapacității Occidentului de a vedea dincotro vine primejdia. (…) Istoria se făcea în Apus; fără noi, dar datorită sângelui nostru.”


   Sub semnătura scriitoarei Grațiela Benga din Timișoara, vă invităm să citiți cartea ”Mircea Eliade, Căderea în istorie”, apărută în ediție online, aici: gratiela-benga-mircea-eliade-caderea-in-istorie


Mangalia News, 11.12.2018.


1 COMENTARIU

  1. Cred că o confuzie la mijloc. V-aş ruga să o clarificaţi.
    Vă sugerez să citiţi “Împotriva deznădejdii” (Humanitas, 1992 – sub îngrijirea lui Mircea Handoca), culegerea de articole publicate de Mircea Eliade în exil. Există acolo un text denumit “Căderea în istorie” care poate lumina situaţia aceasta indezirabilă.
    În volumul intitulat “Eliade. Căderea în istorie” (Timişoara, Hestia, 2005) nu se discută despre pasajul pe care îl decupaţi. E de aşteptat să evitaţi capcana deficitului de lectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm scrieți comentariul
Vă rugăm să scrieți numele dvs. aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.