CUM E CORECT ?
  Astăzi vă prezentăm ZECE GREȘELI FRECVENTE

  0
  249
  Booking.com

  CUM E CORECT ? 

  Vă prezentăm, astăzi, zece dintre substantivele care îi pun în dificultate pe români atunci când le utilizează, zece greşeli frecvente, pe le regăsim în lucrarea profesoarei Rodica Lăzărescu, ”Dicţionar de capcane ale limbii române”.

  1. Agheasmă sau aghiazmă? Termenul corect pentru a defini apa sfinţită este agheasmă. Sunt greşite formele aiasmă, aghiasmă sau agheazmă.

  2. Disertaţie sau dizertaţie? Expunerea în care se tratează o problemă în mod ştiinţific şi amănunţit se numeşte disertaţie. Sunt greşite rostirea şi grafia dizertaţie.

  3. Exsudat sau exudat? Secreţia realizată în urma unui proces patologic sau a intervenţiei unui factor chimic o denumim exsudat. Este greşit termenul exudat.

  4. Făraş sau foraş? Obiectul casnic în formă de lopată, cu coadă scurtă, în care se adună cu mătura gunoiul este făraşul. Este incorectă forma foraş.

  5. Genuflexiune sau genoflexiune? Forma corectă este genuflexiune, cu sensul de îndoire a genunchilor. Este greşită forma genoflexiune.

   6. Glonţ sau glonte? Proiectilul de mici dimensiuni folosit la armele de foc se numeşte glonţ şi nu glonte, aşa cum este utilizat frecvent.

  7. Maiou sau maieu? Articolul de lenjerie, decoltat şi fără mâneci, purtat direct pe piele se numeşte maiou. Este incorectă, deşi uzuală, forma maieu.

  8. Mostră sau monstră? Atunci când ne referim la o probă, un eşantion este termenul corect este mostră şi nu monstră.

  9. Repercusiune sau repercursiune? Termenul corect este repercusiune. Format de la a ”percuta ”- a lovi (a repercuta a însemnat la început a întoarce lovitura), nu se justifică forma repercursiune, folosită în mod frecvent.

  Prof. Elena Petcu, redactor Mangalia News.

  Celelalte articole din serialul CUM E CORECT – Gramatica de toate zilele, le puteți vizualiza aici.


  Mangalia News, 7 decembrie 2018.


  piese-auto-mangalia.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Va rugam sa adaugati un mesaj
  Va rugam sa introduceti numele