Proiectul Callatis – Istorie la malul Mării Negre, 4 decembrie 2018. Întâlnire cu meșterii pietrari Gheorghe și Radu Munteanu [Foto/VIDEO]

    0
    1732

    Proiectul Callatis – Istorie la malul Mării Negre, la data de 4 decembrie 2018:

    Întâlnire cu meșterii pietrari Gheorghe și Radu Munteanu

    Marți, 4 decembrie, cu ocazia filmărilor de pe șantierul proiectului ”Callatis, Istorie la malul Mării Negre”, am cunoscut doi admirabili meșteri sculptori – cioplitori în piatră, de fel din Tulcea, pe Gheorghe și Radu Munteanu, tată și fiu, care lucrează la restaurarea zidurilor cetății și a coloanelor din calcar stăvechi de Dobrogea. Despre cei doi vom mai vorbi, cu siguranță, în serialele noastre dedicate Artei și Culturii, pentru că ne-am descoperit o mulțime de cunoștințe comune din domeniul artistic!

    Ce ziceți, meșteri mari, așa cum am discutat marți seara, ”pe repede înainte”, din cauza frigului, reluăm tradiția artistică locală și organizăm, începând cu vara anului 2019, o Tabără de creație plastică la Mangalia?  

    Anual, am putea organiza Tabere de Pictură, Grafică și, bineînțeles, de Sculptură și Ceramică! Să nu uităm că Mangalia a fost leagănul Picturii interbelice și nu numai… În anii 1985, ’86, ’87, am organizat Tabere de pictură la Mangalia, cu studenții de la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București… Și, iar să nu uităm: Monumentul Eroilor din Piața Republicii, a fost realizat tot sub forma unei Tabere de sculptură, în anul 1998, de către studenții Daniel Divrician, Doru Nuță și Adrian Dumitru, aflați pe vremea aceea în anii terminali la același Institut de Arte Plastice!

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Noi vom lansa această propunere forurilor locale, județene și centrale și ne vom bucura să vă invităm să împărtășiți din meșteșugul dumneavoastră tinerilor creatori, studenți la Facultățile de Arte, precum și altor tineri doritori să cunoască secretele acestei meserii atât de dificile! Vom invita și alți numeroși prieteni comuni, artiști plastici – pictori, graficieni, sculptori, ceramiști, să vină și să creeze aici, iar din operele lor să doneze o parte către municipalitate, pentru înființarea unui Muzeu de Artă Contemporană, la Mangalia!

    Poate vom reuși, tot împreună, să sensibilizăm mediul artistic și cultural-științific, ca să restaurăm și să repunem în circuitul turistic și latura de Nord Est a Cetății Callatis, cu Bazilica de tip sirian, Atrium-ul și Palatul episcopal, năpădite de vegetația sălbatică, de atâția ani de zile…

    Să fie într-un ceas bun faptul că ne-am cunoscut astăzi! Spor la treabă, pentru finalizarea actualului proiect! Multă sănătate și putere, pentru proiectele viitoare!


    Mangalia News, 05.12.2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply