Free Mioriţa: Sărbătorim împreună. Copii, familie, viitor, țară, rămân cuvinte dintr-un dicționar, desprăfuite acum, din nou, la Centenar

0
26

Free Mioriţa: Sărbătorim împreună. Copii, familie, viitor, țară, rămân cuvinte dintr-un dicționar, desprăfuite acum, din nou, la Centenar.


Free Mioriţa: Sărbătorim împreună.

621.523 persoane plecate din țară, în ultimii 3 ani. 43% dintre ele au între 20 și 34 de ani.

48% dintre persoanele plecate în străinătate provin din regiunea Nord-Est a României.

95.000 de copii trăiesc fără unul din părinți, plecat în străinătate, iar 18.000 au ambii părinți plecați la muncă ”în afară”.

70% dintre copiii rămaşi acasă locuiesc ȋn gospodării ȋn care nu există niciun salariat.

„Insuficienta colaborare și lipsa de coordonare între aceste instanțe determină, în unele situații, deficiențe în prezentarea statistică a numărului real de copii cu părinți plecați în străinătate și dificultăți în monitorizarea și oferirea de sprijin pentru aceștia.”

„Capacitatea școlilor de a acorda servicii de consiliere este insuficient dezvoltată, de aceste servicii beneficiind, în anul școlar 2017-2018, doar un procent de 40,81% dintre copiii cu părinți plecați în străinătate (pentru cele 6 județe care au transmis date complete).”

Din Studiul experimental „Efectele economice și sociale ale migrației asupra copiilor rămași acasă”, realizat de Institutul Național de Statistică și Institutul de Științe ale Educației”, un efort și un rezultat prea puțin mediatizate și discutate în aceste zile. www.insse.ro/…/efectele_economice_si_sociale_ale_migratiei_…

Datele sunt relevante, dar limitate, imaginea este parțială, fără informații dintr-un sfert de țară (10 județe nu au raportat date), realitatea și efectele pe care eu le văd mai mereu pe teren nefiind încadrate în programe și soluții.

Copii, familie, viitor, țară, rămân cuvinte dintr-un dicționar, desprăfuite acum, din nou, la Centenar. #România100 #viitorpentrucopii

Foto: Iulian Angheluță, Free Miorița.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm scrieți comentariul
Vă rugăm să scrieți numele dvs. aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.