Marea Unire, celebrată și la Constanţa! Marea Unire de la Marea Neagră

0
988

farmec.ro
carturesti.ro%20

Marea Unire, celebrată și la Constanţa! Marea Unire de la Marea Neagră.

Anul 2018 stă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii, care aduce faţă în faţă istoria de acum 100 de ani şi pe cea a prezentului.

Simbolistica extrem de frumoasă a Marii Uniri, un cerc perfect rotund, care ne duce cu gândul la dinamica horei, cel mai semnificativ rit românesc care adună în jurul său întreaga comunitate, se va regăsi și în cadrul proiectului cultural Marea Unire de la Marea Neagră, singurul al unei asociaţii din Constanţa (Asociaţia Eurocult), desemnat câştigător de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României formulate și asumate de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Evenimentul debutează, la Constanţa, Vineri, 26 octombrie 2018, cu un simpozion ce va dezvolta noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular.

Invitaţi sunt peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători, care vor susţine mai multe conferinţe, sub semnul Centenarului. Manifestarea va dura până pe 28 octombrie 2018, programul derulându-se pe întregul parcurs al fiecărei zile. Gazda evenimentului Marea Unire de la Marea Neagră, totodată şi partener în proiect, este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vineri, 26 octombrie 2018, are loc și vernisajul unei expoziţii de ii şi obiecte artizanale, găzduită tot de celebra instituţie culturală de la malul mării. „IA – Zbor Centenar“ va include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Vă invităm, aşadar, alături de noi, în intervalul 26 – 28 octombrie 2018 şi pe 14 noiembrie 2018, pentru a celebra Marea Unire de la Marea Neagră şi 140 de ani de la alipirea Dobrogei la România, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă.


Mangalia News, 23.10.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply