INTERVIU cu profesorul Traian Broască, dirijorul Corului de copii “CALLATIS”, Mangalia [VIDEO]

0
4055

INTERVIU cu profesorul TRAIAN BROASCĂ, dirijorul Corului de copii “CALLATIS”, Mangalia. (Exclusivitate Mangalia News).

REPORTER MN: Domnule profesor Traian Broască, avem cunostinta despre multe dintre realizarile dumneavoastră de până acum, insa mai puțin despre omul, profesorul si dirijorul Traian Broasca si doresc să începem cu “începutul”.

Sunteti profesor de canto la Centrul de Formare si Perfectionare Vocal – Instrumentala Mangalia, pe care l-ati si infiintat, sunteti pedagogul care a format cateva dintre numele mari ale muzicii romanesti, cum ar fi Claudia Pavel (Cream), Raluca Ciocârlan (Angels), Adela Popescu, Inna și alți artiști! știm, de asemenea, ca sunteti recunoscut drept omul la care apelează și astăzi, pentru o pregatire muzicală performantă, nume de prim rang ale scenei autohtone, dar si internationale.

Calitățile dumneavoastra de pedagog au fost concretizate prin șlefuirea unor tinere artiste recunoscute pe scenele internaționale, datorită tehnicii vocale de care v-ati ocupat îndeaproape. Totusi, vrem să aflăm mai multe despre dumneavoastră, câte ceva de dinainte de performanțele din ”viața civilă”.

Prof. Traian Broască: Nu stiu cu ce sa incep, insa trebuie sa amintesc că, timp de peste 30 de ani, mi-am consolidat o carieră în muzică, în calitate de compozitor şi dirijor al Orchestrei simfonice a studentilor cu termen redus din cadrul Scolii de Ofiteri de Rezerva “Detasamentul Păuliș” din Radna – Lipova, județul Arad, al Muzicii Reprezentative a Marinei Militare din Mangalia şi Ansamblului Ostasesc ”Pescarusul”, avand gradul de colonel.

Deşi în anul 1998 am trecut în rezervă, pasiunea mea pentru muzică a fost mai puternică, astfel că am continuat să lucrez în domeniu, în calitate de profesor. Din anul 1980 pana in 1997, am fost profesor de canto si instrumente, la Casa Tineretului Mangalia. Din 1997 până în anul 2010, am activat ca profesor de canto în cadrul Casei de Cultură Mangalia, reuşind să pun bazele Corului „Callatis”, cu care am câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Am infiintat Ansamblul „Creativ-Art” Mangalia, alaturi de domnul Viorel Chiurtu, ansamblu care functiona la Casa de Cultura.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

REPORTER MN: Mai stim ca sunteti membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu peste 70 de creatii muzicale publicate, ca ati terminat una dintre cele mai prestigioase instituţii militare de învăţământ din ţară – Şcoala de Ofiţeri, Dirijori de Muzică – Bucureşti, Institutul de Muzica Bucuresti, ca ati absolvit Facultatea de Arte Bucureşti şi ca aveti un Master în Artă Muzicală.

Din anul 2006, pregătiti „Corul de copii Callatis, Mangalia, România”, cu care ati participat la mai multe festivaluri corale naţionale şi internaţionale. Recent, in luna septembrie 2018, Corul Callatis a obtinut Medalia de argint la unul din cele mai importante festivaluri corale internationale, Porec – Croatia 2018. Tot din presă am aflat că, timp de 3 ani (2010-2012), ati activat ca profesor la Facultatea de Muzică Constanţa, unde ati pregătit un număr însemnat de studenţi.

Ati înfiinţat „Centrul de Formare şi Perfecţionare Vocal-Instrumentala Mangalia”, în cadrul căruia ati „şlefuit” voci importante din muzica autohtonă, cum ar fi: Ruxandra Iliescu (Blaxy Girls), Ramona Hanganu (band-ul Grupului Divertis), Luminita Andrei (soprana la opera din Hamburg Germania), Adela Popescu, Andreea Olariu, Iulia Puşchilă, finaliste la Vocea României, Elis Opriş, semifinalistă în acelaşi show de televiziune, Crina Balan si alti artisti cum ar fi si Raul Eregep, finalist la X Factor 2017, Teodora Dinu, participanta la Eurovision 2018.

Tot in 2018, la Cerbul de Aur de la Brasov, spuneti cu mandrie că, cea mai stralucita voce pe care ati cunoscut-o pana acum si pe care o pretuiti foarte mult – Raluca Blejușcă, (Ex – Angels), a obtinut premiul pentru cea mai buna solista. Ati lucrat și cu Mihai Trăistariu pentru Eurovision 2006, dar și cu alte sute de voci care au fost sau sunt în formare. Ce ne mai puteti spune?

Prof. Traian Broască: Văd că sunteți foarte bine documentat. Da, profesia mea este de muzician, sunt dirijor si compozitor, dar si profesor. Dupa 35 de ani de dirijat, pot spune ca imi cunosc bine meseria. Este foarte adevarat ca am pregatit foarte multi tineri artisti si am avut placuta ocazie sa colaborez in 2016 cu Mihai Traistariu, una dinre cele mai bune voci la acea vreme. Momentul Eurovision 2016 si-a pus amprenta definitiv asupra valorii artistului Mihai Traistariu.

REPORTER MN: Ce ne mai puteti relata din activitatea dumneavoastra?

Prof. Traian Broască: Nu mai pot spune prea multe, pentru ca deja ați aratat mai înainte foarte corect multe din realizarile mele. Insa ce mai pot arăta este faptul ca am facut parte, ca membru al juriului de specialitate, la Festivalul International de Muzica Usoara STELUTELE MARII, apoi in cadrul Festivalului National pentru Interpretare vocala – “Remember” Constanta. Am fost membru al juriului la toate editiile festivalului “Ancora de Aur” de la Casa Tineretului Mangalia.

La Maratonul “Mamaia cauta o vedeta” 2009 unde am facut parte din juriu, am fost apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanti profesori de canto din tara. In anul 2013 ,am fost desemnat Presedintele juriului de preselectie de la Festivalul Mamaia – 2013. Am participat ca presedinte al juriului si membru al juriului,la toate editiile Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară şi Folclor “Festivalul Tinereţii”.

REPORTER: La ce alte evenimente culturale importante ați participat?

Prof. Traian Broască: Impreună cu Corul de copii “Callatis” din Mangalia, am sustinut un numar important de concerte, insa unul deosebit a fost concertul coral de la festivitatea de premiere a Campionatului European Feminin de Sah, organizat de Federația Româna de Șah, 9 iunie 2016, unde a fost solista si Ileana Dobronauteanu.

La Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă, in deschiderea evenimentului, Corul de Copii Callatis al Centrului de Formare şi Perfecţionare Vocal-Instrumentală Mangalia a intonat Imnul de Stat al României si a tinut un recital de muzica corala a capella. De Ziua Europei, Mangalia a deschis seria evenimentelor cu Corul de copii “Callatis“, care a intonat Imnul Europei si Imnul Romaniei, dupa care a sustinut doua concerte de muzica corala (2 mai 2014).

Am fost producator si realizator al Festivalului ”Callatis” Mangalia si ”Callatis Fest”, realizator la ”7 zile si 7 nopti la Mangalia” si realizatorul spectacolelor din Piata Festivalului Mangalia.

Unul dintre cele mai importantele evenimente la care numele orasului Mangalia a fost pe toate canalele de televiziune a fost in 2010, alaturi de Inna si Corul de Copii Callatis Mangalia – ”Treceti, batalioane romane, Carpatii”, 1 Decembrie 2010, Ziua Nationala a Romaniei.

Am avut colaborari cu toate televiziunile nationale si colaborari cu artisti consacrati: Ion Caramitru, Stefan Iordache, Adrian Iorgulescu, Cornel Todea, Cornel Diaconu, Dumitru Morosanu, Voicu Popescu, Benone Sinulescu, Jold Keresteli, Viorel Gavrila, Madalin Voicu, Corina Chiriac, Mihai Traistariu, Ramona Badescu, Laurentiu Duta, Catalin Maruta, Andra, Felicia Filip, Maria Buza, Cream, Inna, Catalin Botezatu si multi altii.

Am obtinut multe diplome de onoare si de excelenta din partea unor institutii din tara si strainatate. Am obtinut peste 50 de trofee si 57 de diplome de locul I, cu solistii de muzica usoara la festivalurile de profil din tara si strainatate. Am calauzit, pot spune, destinul a peste 40 de tineri, care in prezent sunt profesori de muzica, regizori, solisti instrumentisti la cele mai importante opere si filarmonici din tara si strainatate, dirijori si compozitori.

PREMII SI MEDALII OBȚINUTE DE CORUL DE COPII “CALLATIS” MANGALIA:

LOCUL II (MEDALIA DE ARGINT) LINZ – AUSTRIA – 06-10 iunie 2007;

LOCUL I – DORNA CANDRENILOR – BACAU – 09 septembrie 2009;

LOCUL I – VATRA DORNEI – 11 septembrie 2009;

LOCUL II (MEDALIA DE ARGINT) BARCELONA – SPANIA – 22-26 octombrie 2014;

LOCUL II (MEDALIA DE ARGINT) LUCA PUCCINI – ITALIA – 30 sept- 04 octombrie 2015;

LOCUL II (MEDALIA DE ARGINT) KALAMATA – GRECIA – 11-15 octombrie 2017;

LOCUL II (MEDALIA DE ARGINT) POREC – CROATIA – 22-27 septembrie 2018.

Printre tinerii talentați pe care i-am amintit deja si care s-au pregătit cu mine se află Inna, Cream, Angels, Crina Bălan, Xandra, iar in prezent, Raul Eregep, Teodora Dinu și mulți alții.

„Îmi aduc aminte cu plăcere de cea mai înfloritoare perioadă în care s-au remarcat cele mai multe voci şi instrumentişti ai oraşului. Mangalia are copii talentaţi şi valoroşi, care vor duce peste hotare numele oraşului în care s-au format ca artişti. Însă fără o pregătire asiduă din punct de vedere vocal şi fără o susţinere financiară pe măsură, mulţi se pierd în anonimat şi este păcat pentru aceste făpturi înzestrate cu talent. Eu voi continua să-i susţin cu mijloace modeste, dar cu o pregătire profesională performantă la standardele Europene.

INNA sau Alexandra, cum îmi place mie să-i spun, a cântat mereu din tot sufletul, încercând să mă convingă de calităţile ei vocale. Avea opt ani, când a debutat în cadrul „Centrului de Formare şi Perfecţionare Vocală Mangalia”, ulterior ajungând la performanţe vocale extraordinare, raportate la vârsta ei fragedă, animată, bineînţeles, de ambiţie şi voinţă deosebite. A evoluat frumos, a fost o elevă disciplinată, iar acum mă mândresc că am fost profesorul ei”.

ASOCIATIA „Centrul de Formare şi Perfecţionare Vocal-Instrumentala Mangalia” si, implicit CORUL DE COPII “CALLATIS”, MANGALIA, ROMANIA, este o organizatie apolitica, nonguvernamentala si nonprofit, cu un statut juridic si ea apartine tuturor românilor si culturii romanesti. CORUL “CALLATIS”, a avut in componenta sa de la infiintare si pana in prezent, peste 500 de tineri artisti (solisti vocali, solisti instrumentisti) pe care i-am initiat, format si perfectionat. Foarte multi dintre acesti tineri sunt in prezent artisti consacrati, foarte cunoscuti pe canalele de specialitate, profesori care predau muzica in scoli, sau predau instrumente la Colegiile cu specialitate muzică, dirijori si compozitori.

In prezent suntem invitati cu corul la doua festivaluri corale, unul in țară, la Rm. Valcea si unul in strainatate, in Suedia, la Grand Prix 2019. Acesti copii superior dotati si cu reale aptitudini muzicale, reprezintă viitorul Mangaliei si merita tot respectul pentru ceea ce fac.

REPORTER: Ce le sugerati pentru viitor elevilor si studentilor pe care-i pregătiți ?

Prof. Traian Broască: Toti trebuie să inteleaga că, pentru a ajunge la performanţă au nevoie de o cultivare atentă a auzului prin exerciţii specifice, o solidă cultură muzicală, dobândită prin studii aprofundate de teoria muzicii. Toate aceste acumulări de cunoştinţe şi deprinderi muzicale îi vor ajuta să devină buni muzicieni, buni prefesionisti.

Un bun muzician poate deveni doar printr-o pregătire serioasă şi continuă: citind cât mai multe partituri, ascultând muzică, participând activ la cursuri şi seminarii, fiind prezent pe scenă şi în sala de concert, citind despre muzică şi în mod prioritar interpretând muzica. Pentru a realiza toate aceste progrese trebuie să iubeşti muzica, pentru că doar asa putem pătrunde în acest univers al frumosului divin care dă sens existenţei noastre.

În momentul în care copiii si tinerii s-au inscris la Centrul de Formare si Perfectionare Vocal-Instrumentala Mangalia, toti parintii au fost siguri ca au venit la o Şcoală de Educatie Europeană, unde se educă, se formează si se perfectionează după acele standarde. Acesta a fost si este in continuare țelul meu pentru viitor.

REPORTER: Care sunt calitățile care asigură succesul unui ansamblu coral?

Prof. Traian Broască: Aș sublinia seriozitatea în pregătire, de la antrenamentul vocal zilnic si temeinic, până la realizarea finală din punct de vedere artistic a pieselor corale, dorința și năzuința de a fi mai buni, de a progresa cuntinuu.

REPORTER: Cum procedați, ca dascăl, ca să atrageți cât mai mulți tineri spre cor, pentru că nu este un gen muzical atât de agreat?

Prof. Traian Broască: Trebuie amintit faptul că foarte multe fete din cadrul Centrului de Formare si Perfectionare Vocal-instrumentala Mangalia nu au agreat acest gen de la inceput, până în momentul in care au încercat să cânte in grupuri vocale mai mici, de 4 până la 8 fete. Atunci si-au dat seama cât de mult contează să cânți pe mai multe voci.  De abia aici, in acest context, si-au dat seama ce înseamnă un auz distributiv bine antrenat.

Am apreciat la fetele de la corul Callatis, bucuria de a face muzică şi de a veni la pregătire. Nu am impus un ritm spartan de repetiţii, pentru că rişti să le pierzi pe toate. Trebuie tatonat uşor terenul şi să le faci să înţeleagă că, dacă vrei să ajungi la performanţă, trebuie să ai disciplină, autoritate, seriozitate şi cred că au înţeles acest lucru. Muzica disciplinează, ordonează, modelează şi le transformă pozitiv.

Preocuparea mea ca dirijor al unei formatii corale, ca profesor de muzica, este aceea de a pune in valoare virtutile si aptitudinile fiecarui component al corului, al fiecarui solist. Pentru un corist conteaza foarte mult amprenta pe care o pui tu ca dirijor in pregatirea si interpretarea unei piese corale, pentru a da naştere unei interpretări corale pline de vibraţie artistică, să poti transmite acea stare de emoţie şi sensibilitate atat celor din cor, cat si celor din sala de spectacol. Mă interesează foarte mult imaginea corului, a orasului Mangalia, a României.

Cred că mai important este să scot în evidenţă faptul că viaţa corală, alcătuită din repetitii, concerte, spectacole, tabere de pregătire muzicală, are un efect surprinzător de benefic asupra modului lor (al fetelor) de viaţă. Am imaginea coristelor în atâtea situaţii în care comentau sau comparau o lucrare corală cu alta, unele agreau, altele nu si foarte multe pozitii contra, până când se convingeau că merită tot efortul pentru a pregati acea piesă. Intr-un cuvant, mă confrunt si cu asemenea momente. Ce trebuie spus este faptul că, activitatea corală, corul devine a doua familie, unde se nasc prietenii si legăturile interumane devin strânse şi benefice.

REPORTER: Sunt și alte fete care doresc să vină la cor, să se alăture echipei?

Prof. Traian Broască: In fiecare an, vin spre corul Callatis noi coriste, având mereu o grupă pregatitoare, ceea ce este un răspuns pozitiv la mesajul muzical al corului din concerte si spectacole, iar coristele care din diverse motive nu mai pot cânta în cor – sunt la facultate, sunt plecate din tara, au rămas alături de cor cu sufletul şi ne întâlnim mereu ca într-o familie.

In timp, am fost martorul deschiderii unui drum destul de atrăgător faţă de muzica cu profil coral, prin apariţia altor coruri şi a altor dirijori. Sunt mândru să spun că mulţi dintre foştii mei elevi sau studenţi sunt astăzi dirijori excelenţi, care formează şi conduc alte coruri, alăturându-se marii familii a muzicii corale. Intr-o statistică aparută de curând, se vorbește despre faptul că suntem ţara din Europa cu cele mai puţine evenimente corale.

In Germania, Ungaria, Rusia, Suedia si Italia, sunt zeci şi sute de evenimente care stimulează fenomenul coral şi pe plan local şi internaţional, iar in Suedia, peste 25% din populaţie cântă într-un cor. In țara noastră, în ultima vreme, au luat într-adevăr o mare amploare corurile religioase, dar în zona laică suntem din ce în ce mai descoperiţi şi nu avem cu ce să ne mândrim prea mult.

REPORTER: Vă rog să-mi spuneti dacă societatea este de vină, sau starea materială precară este un impediment în acest sens?

Prof. Traian Broască: Eu cred ca nu societatea este de vină, sau starea materială precară, ci sistemul de învăţământ, care nu acordă nici cea mai mică importanţă orelor de muzică. Incă avem o mentalitate invechită despre educatia tinerilor. Suntem desprinşi de realitate, pentru că nu ştim ce se întâmplă si în alte locuri, iar profesorii nu sunt iniţiaţi să poata educa copiii, astfel încât să le insufle dragostea de muzică. Aceasta este dovada că cei mai mulţi copii şi tineri nu se îndreaptă spre muzica corală. Sunt şi oameni minunaţi care sfinţesc locul, făcând lucruri deosebite, dar sunt prea puţini.

REPORTER: Ce simtiti pe scenele unde sustineti concerte sau la competitiile corale nationale si internationale?

Prof. Traian Broască: Vă marturisesc că intotdeauna am simtit o responsabiltate majoră, atât faţă de public, care doreşte să trăiască emoţia artistică, cât şi faţă de coriste, pentru că, prin atitudinea şi gesturile mele, pot influenţa pozitiv sau negativ interpretarea corului.

REPORTER: Care va fi traiectoria și cum vedeți corul Callatis în viitor?

Prof. Traian Broască: Presupun că va fi o traiectorie pozitivă, deoarece mi-am pus amprenta asupra multor generatii si sper că am creat o comunitate corală cu o anumită stare de spirit. Legaturile dintre un dirijor şi coristele sale care au virtuţi vocale deosebite, poate da naştere unei vieţi corale de excepţie. Eu, profesorul Traian Broască pot spune cu satisfacţie că, în cei 40 de ani de activitate neîntreruptă cu corurile profesioniste si de amatori, am avut şansa întâlnirii unor corişti si coriste de excepţie, alături de care am realizat momente muzicale deosebite. Viitorul ne aparţine nouă şi celor care vor continua, iar Corul Callatis are deja o istorie incontestabilă. Oricât ar fi de greu, eu raman un coralist convins, care a invatat multi tineri cum trebuie sa cante sau sa dirijeze, am scris muzica corala, am dirijat variate formatii corale si voi sustine muzica corala pentru totdeauna. Valoarea si forta corului, este data de calitatea elementelor care il compun, din spiritul de echipa si omogenitate pe care-l realizeaza.

REPORTER: Sunt probleme care ingreuneaza programul de pregatire al corului? Vi se pun “bețe in roate”?

Prof. Traian Broască: Programul de pregatire al corului nu ne este îngreunat de nimeni, ci doar de noi, cei care compunem corul Callatis. Orarul scolar nu ne permite sa facem repetitii in timpul saptamanii, doar sambata câte 3 ore, si atunci nu cu tot corul, pentru ca mai lipsesc. Unele fete pleacă în weekend cu familia si nu participă la repetitie, iar in cealaltă saptamană lipsesc alte fete, pentru ca au cine stie ce probleme. Si asa, o reiei de la capat mereu, batand pasul pe loc. Dar, cu vointa si rabdare, am depasit mereu aceste probleme.

Mă intrebați dacă ni se pun obstacole sau bariere? Chiar nu ni se pun “bețe în roate”, cum se spune, dar de “mușcat”, mai suntem mușcati cateodată, însă am ignorat acest aspect cu tărie si ne-am continuat drumul. Eu stiu doar atat ca trebuie sa fac educatie si sa asigur o pregatire muzicala temeinica si performanta tuturor tinerilor care vin sa se pregateasca din punct de vedere muzical. Eu nu am rautate si nu stiu sa ranesc pe nimeni, pentru ca asa am fost educat.

REPORTER: De ce credeti ca nu v-au sprijinit autoritățile locale și județene, respectiv Primăria Mangalia, Consiliul Local, sau CJ Constanta, pentru deplasarea la Festivalul International din Croația?

Prof. Traian Broască: Toți trebuie să știe că Primăria poate acorda fonduri pentru proiectele cetatenilor și pentru sustinerea corului, cu aprobarea Consiliului Local… Același lucru s-a întâmplat si cu Consiliul Judetean Constanta, care prin domnul presedinte Horia Tutuianu, ne-a sustinut financiar in anul 2017, la Festivalul de la Kallamata – Grecia si care ne asigurase că vom primi fondurile necesare pentru cor si in 2018, dar nu a fost să fie…

Șansa noastră a fost faptul că, din rândul consilierilor locali din Mangalia, doi oameni inimosi si iubitori de copii și de cultură, au atras mai mulți sponsori locali, au făcut tot posibilul si ne-au salvat in ultimul ceas, iar pentru acest lucru, le mulțumesc din tot sufletul.

CELOR CARE NU AU AVUT INCREDERE IN NOI, LE AMINTIM URMATOARELE:

Doar pentru că nu contează pentru ei, nu înseamnă că nu contează pentru noi.

Nu mai dorim si nu mai vrem să vedem nedreptăţi care lovesc indirect copiii.

Doar atât cerem: Gândiţi-vă la sufletele acelor copiii care cresc auzind: „N-avem cum să reuşim! Nu vom ajunge acolo sus! Suntem tot timpul ignorati”.

Acesti copii fac parte din generaţia aceea care vrea o altă Românie. Una mai bună. Şi nu vor să se obişnuiasca cu cea de acum. Şi chiar dacă nu putem schimba nimic, chiar dacă suntem prea mici, măcar ştim că am încercat să facem ceva pentru orasul nostru, pentru generatiile viitoare. Noi, cei de la corul “Callatis” nu am cerut niciodata nimic si nu am venit la “mână întinsă”, asa cum s-au exprimat unii sau altii, ci, am venit să vă întindem o mână caldă și sinceră, pentru a vă ajuta să intelegeti că merită tot efortul să faci ceva pentru formarea si pregătirea tinerilor din Mangalia, pentru viitorul lor și al orașului nostru.

Niciun comentariu răutăcios nu ne mai poate afecta. Le-am auzit chiar pe toate!

REPORTER: Ce planuri aveți pentru anul viitor?

Prof. Traian Broască: Pentru anul viitor, proiectul este foarte generos si tentant, insa depinde de fondurile pe care le vom avea. Suntem invitati la Grand Prix of Nations Gothenburg 2019 & 4-th European Choir Games-Sweden. Este o mare onoare pentru noi, insa vom vedea cat de curand daca vom onora aceasta invitatie. Daca vom fi asigurati ca se vor gasi fonduri pentru acest proiect, sigur vom incepe repetitiile imediat, pentru că fiecare zi conteaza.

REPORTER: La finalul acestui interviu, în numele cititorilor cotidianului online Mangalia News, doresc să-i mulţumesc maestrului Traian Broască pentru bunăvoinţa de a răspunde la întrebările puse. Mulțumim pentru devotamentul cu care realizează pregătirea de specialitate a tinerilor din Mangalia și pentru momentele artistice oferite de Corul Callatis, de care pot beneficia toţi iubitorii de muzică.

Mesajul special al dirijorului Corului de Copii “Callatis “Mangalia, Romania:

Prof. Traian Broască: Trebuie să le multumesc tuturor celor care au avut incredere in noi, să le multumesc parintilor, in mod special d-lui Nicolae Moroianu, Leonard Tanase, Aida Gomeaja, doamnei Mihaela Burca si doamnei Lia, fără de care nimic nu s-ar fi putut realiza, d-lui Lucian Nichita si Viorel Chiurtu și nu in ultimul rând, dar in mod deosebit, multumesc familiei mele si în special sotiei, pentru tot sprijinul acordat.

Le mulţumim oamenilor care au crezut în noi, familiilor şi prietenilor. Colegii de specialitate şi de generaţie, ne-au scris mesaje şi ne-au spus că i-am făcut să creadă că oricine poate reuşi. Exact asta ne doream. Să înţelegeţi că oricine poate zbura cât de sus vrea! VĂ MULŢUMIM!

Voi aţi reuşit să ne daţi puterea de a zâmbi şi atunci când am simţit că nu mai are nici un sens. Vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi când ne-a fost greu! Vă purtăm în suflet şi în gând!

Va multumim pentru raza de bucurie si speranta pe care ne-ati adus-o in sufletele noastre, prin intermediul ajutorului acordat. Vă suntem foarte recunoscatori, deoarece in zilele de astazi se gasesc tot mai rar oameni care sa fie dispusi sa dea o mana de ajutor.

Dumneavoastra ne-ati oferit sansa de a reusi in obtinerea Medaliei de Argint si a fi Laureati ai Festivalului din Croatia. Multumita generozitatii dumneavoastra, am reusit sa ne atingem obiectivele propuse. De aceea ne simtim onorati si mandri totodata, pentru că ne-ati sprijinit prin contributia adusa.

REPORTER: Vă multumim pentru tot ceea ce faceți pentru Arta corală românească, stimate domnule profesor.

Prof. Traian Broască: Și eu vă multumesc pentru acest interviu care ne onorează.


COMPONENTII CORULUI DE COPII ”CALLATIS”, MANGALIA, ROMANIA:

BARBU  ELENA,

BURCA  CRISTINA,

CARJA  IOANA,

CARJA  MARIA,

DAVID  SORANA,

DOBRONAUTEANU  ILEANA,

FLORICA  PATRICIA,

GHEORGHE  DELIA,

GHEORGHE  MIRUNA,

IFTIME  IOANA,

LIA  AMANDA,

MALDARESCU  BIANCA,

MARGARIT  TANIA,

NECHITA  ANISIA,

PODGOREANU MARTA,

SERBAN MIHAELA,

STANCU ALICE,

TANASE LEA CEZARA,

VASILE CLARA,

VOICU STEFANIA.

(Cele 20 de fete fac parte din componența actuală a corului).

Din Cor au mai făcut parte în anii precedenți:

BEREVOIESCU REMUS,

SERBAN GABRIEL,

CHELARIU NADIA,

PARASNEAG BIANCA,

DAMIAN DIANA,

BROASCA ELENA,

BROASCA ALEXANDRA,

BOGDAN CRISTINA,

BOICAN SORINA,

BOLAN AIDA,

NASTASE ALEXANDRA,

NECHITA ANDREEA,

PANAITE ALESIA,

CHIUJDEA TEODORA,

SERIC CRISTINA,

BREZAN IOANA,

STAN ALEXANDRA,

LACATUS ANASTASIA,

LACATUS ANDREI,

TROFIN  ANDRADA,

STANCIU BIANCA,

BECHERU OCTAVIA,

OPRIS ELIS,

ULMETEANU IOLANDA,

CARAGEA BOGDAN,

CIOCARLAN RALUCA,

PAVEL CLAUDIA,

MATEI ALEXANDRU,

GALERIU TEODOR,

BALAN CRINA,

ANTONICA DIANA,

RUSU DIANA,

RUSU GEORGIANA,

VLASA ELENA,

HANESCU ANDREEA,

BARBU MARIA,

DOGARU STEFANIA,

PUSCHILA IULIA,

SARBU ALEXANDRA,

FLORESCU  IULIA,

ANDRA IVAN,

CENGHER NICOLETA, (IN MEMORIAM), solistă a corului nostru, o minunată artistă, fata care a pierit in incendiul de la clubul din Constanta…

(Aceștia sunt numai coriștii din ultimii 4-5 ani, dar lista lor este mult mai lungă…).


Mangalia News, 20.10.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply