Sărbătoarea Așure și Ziua Educației, sărbătorite astăzi de etnicii tătari, în curtea geamiei din Agigea

0
1009

farmec.ro
carturesti.ro%20

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, tătarii dobrogeni, prin Comitetul de Reorganizare a UDTTMR, vă învită la o întâlnire prietenească duminică, 7 octombrie 2018, de la ora 11.00, în curtea geamiei din Agigea, pentru a  marca două zile importante din viața comunităţii: Sărbătoarea Așure și Ziua Educației.

La întâlnire, alături de cadre didactice, sunt invitaţi toţi etnicii tătari, iubitorii de cultură tătară şi nu numai, pentru a depăna amintiri legate despre dascălii tătari, despre şcoli în limba tătară şi despre semnificaţia şi importanţa sărbătorii  „Aşure”.

Originari  din Crimeea, tătarii dobrogeni s-au aşezat cu mai bine de 800 de ani în urmă, în ţinutul Românesc dintre Dunăre şi Marea Neagră. Ei vorbesc o limbă turcică şi împărtăşesc credinţa în islam, ramura Sunnită. După ce Hanatul Crimeei a fost anexat de Rusia Ţaristă, tătarii au migrat în valuri succesive către alte zone ale Imperiului Otoman. 

Aici, în Dobrogea s-au contopit cu alţi tătari şi au statornicit relaţii de conveţuire paşnică cu românii baştinaşi. S-au adaptat noilor condiţii de viaţă, muncind pentru a-şi asigura existenţa ca tătari, conferind o nouă dimensiune civilizaţiei de stepă, care le era specificã. Cele două culturi – tătară şi română, au coexistat şi s-au întrepătruns. În momente de cumpănă ale istoriei lor, cele două popoare au ştiut să-şi îngemăneze soarta, fraternizând şi la bine şi la rău. 

În zilele noastre nu sunt doar un grup etnic, ci minoritate națională, pentru că ei au o istorie economică și socio-culturală de aproape opt secole aici, pentru că au fost și au rămas cetățeni loiali ai statului român, pentru că au contribuit la zidirea României moderne, la progresul ei, pentru că au promovat nu doar propriile valori și cultura proprie, ci și valorile românismului ale României, țara care le-a garantat drepturile și viața. 

Astfel, educaţia reprezintă una din valorile existenţiale ale etnicilor tătari prin Comitetul de Reorganizare a UDTTMR doresc cu acest prilej, să marcheze şi însemnătatea Zilei mondiale a educaţiei, care în România (membră UNESCO) este sărbătorită pe 5 octombrie începând din anul 1994.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Scurt istoric al  Sărbătorii Așure

Anul acesta, începutul anului islamic a coincis cu ziua de 11 Septembrie, fiind o dată importantă pentru musulmani, reprezintă prima zi din luna Muharrem. Prin urmare începutul calendarului religios islamic (Hicri Takvim) este marcat de migraţia Profetului Muhammed de la Mecca la Medina, migraţie cunoscută sub numele de Hijra. În timpul Califatului lui Omar s-a hotărât, ca anul migraţiei Profetului de la Mecca la Medina (622) să fie considerat începutul calendarului islamic, iar prima zi a lunii Muharrem să semnifice începutul anului islamic.

Un alt eveniment istoric din luna Muharrem reprezintă martirizarea nepotului profetului Muhammed, Hz. Huseyin, în oraşul Kerbala, de aceea a 10-a zi a lunii Muharrem este o zi cu o însemnătate şi valoare spirituală atât de importantă. deoarece are şi multe alte conotaţii istorice şi religioase.

Una din cele mai cunoscute semnificaţii a sărbătorii Aşure este „Mitul potopului lui Noe”, care este prezent şi în Coran. Împreună cu cei din Arcă au ajuns pe muntele Ararat (muntele se află în Anatolia, Turcia de azi). Cei care erau pe Arcă au plecat în căutarea hranei, iar Noe a rămas şi a făcut o mâncare din resturile care se găseau pe Arcă – grâu, porumb, fasole etc. Acest fapt reprezintă începuturile Aşure, deoarece acest desert s-a preparat pentru prima dată pe Arca lui Noe.

În zilele noastre musulmanii în acestă zi ţin post, fac rugăciuni,  femeile pregătind Aşure şorbası (desertul/ciorbă de aşure) alcătuită din cel puţin 9 feluri de cereale, fructe, arpacaş şi zahăr. După care acest desert este împărţit prietenilor, rudelor, vecinilor.

Vă aşteptăm alături de noi cu drag, ca să degustaţi din Aşure, să descoperiţi poveşti legate de această sărbătoare şi mai ales despre principii solide, despre valori, despre oameni, despre dragoste de țară, pentru că ceea ce sărbătorim de fapt în acest an reprezintă recunoștința față de înaintașii noștri, care au reușit să transforme România și statul român în ceea ce este astăzi, o țară  liberă cu care să ne mândrim. 

În numele Comitetului de Reorganizare a UDTTMR, Narciz Amza.


Mangalia News, 07.10.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply