Ziua Educației 2018. Ce reprezintă și cum este sărbătorită în România și în lume

0
1058

Ziua Educației 2018. Ce reprezintă și cum este sărbătorită în România și în lume.

Pe 5 octombrie 2018 serbăm Ziua Mondială a Educației și le mulțumim tuturor celor care au contribuit la educația noastră, de la grădiniță și clasele primare până la facultate. Toate cadrele didactice care au sfătuit și îndrumat dealungul anilor mii de elevi merită aprecierea lor.

UNESCO a desemnat această zi ca fiind Ziua Mondială a Educației pentru a marca semnarea “Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” în 1966. Recomandarea semnată atunci împreună cu recomandarea din 1997 privind învățământul superior reprezintă principalul cadru de referință în ceea ce privește responsabilitățile și drepturile cadrelor didactice.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a dorit să se asigure că cele două recomandări sunt respectate de fiecare stat în parte, la nivel international. Așadar, aceasta a lansat la 5 octombrie o campanie de promovare a meritelor profesorilor, învățătorilor și educatorilor. Totodată această campanie vizează și ce contribuții au adus cadrele didactice în procesul educațional.

 Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la “Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sloganul pentru Ziua Mondială a Educației 2018 este același cu cel din 2015, și anume “Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

În România, Ziua mondială a educației este marcată prin celebrarea Zilei învățătorului, pe 5 iunie. Această zi a început să se sărbătorească și la noi în țară, începând cu 2013.

Pentru a sărbători această zi specială, multe școli și licee aleg să facă o activitate extra-școlară împreună cu profesorii lor. Alții doresc să marcheze această zi prin asignarea de proiecte ce sunt prezentate de elevi profesorilor lor. În aceste proiecte, ei explică însemnătatea și efectul cadrelor didactice asupra elevilor. (sursa: a1.ro/news/social).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply