Referendumul poate fi momentul de redeșteptare a poftei noastre de a face istorie! Prezența la Referendum – un început de care avem nevoie

0
872

“Referendumul poate fi momentul de redeșteptare a poftei noastre de a face istorie!

Prezența la Referendum – un început de care avem nevoie.

Aflu de la câțiva cunoscuți, tineri sau bătrâni ca mine, că ezită să meargă la Referendum. Chiar sunt deciși să n-o facă unii…

Cunoscuții mei sunt toți oameni de calitate, cărora le pasă de ce se întâmplă în jurul lor! Nu le este indiferentă soarta societății românești! Dar unii dintre ei nu văd nicio legătură între referendum și așteptările lor, nicio legătură cu nemulțumirile lor, nu văd cum rezultatul referendumului ar schimba cât de cât direcția proastă în care ne duce clasa politică.

Cunoscuții mei sunt oameni care, în mare, iar deseori și în detalii, gândesc ca mine. Și asta nu de ieri, de azi, ci de ani de zile, de zeci de ani unii… Cei mai mulți mi-au spus că, desigur, vor merge la vot, mai ales că ține două zile… Alții, cum ziceam mai sus, ezită…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru toți, indiferent ce decizie au luat deja, inclusiv pentru cei indeciși, pentru toți românii, îndeosebi pentru cei pe care nu am avut plăcerea și onoarea să-i cunosc, am de făcut aceeași recomandare:

– să uităm pentru o clipă care este miza referendumului, care este întrebarea la care trebuie să punem ștampila pe DA sau pe NU, și să vedem evenimentul de-a dreptul extraordinar care se petrece:

– s-a găsit un motiv care să solidarizeze 3 milioane de români! Și s-au găsit printre noi 3 milioane de concetățeni care să uite de tot ce-i desparte și să-și dea mâna, să se unească într-un gând, într-un răspuns, același, pe care să-l dea la o întrebare care, în sine, sună cu totul altfel decât pe buletinul de vot.

Repet: nu contează atât de mult întrebarea, ci faptul că în ciuda dezbinării noastre proverbiale, 3 milioane dintre noi au găsit de cuviință să se constituie, sub semnătură, în aceași entitate. În aceeași echipă! Au căzut de acord 3 milioane de români asupra unui punct esențial din „Proiectul de Țară” la care să aspirăm.

Au semnat și de câțiva ani de zile 3 milioane de români se luptă cu birocrația din Parlamentul României, din Guvern, de la Cotroceni. Sunt mai departe împreună, consecvenți în aspirația care i-a adunat sub aceeași lozincă, sub același stindard! Nu mă interesează cum sună lozinca! Sunt mulțumit și mi se pare un lucru extraordinar că s-au adunat deja trei milioane de suflete, de inimi! Făcându-le să bată la unison!

Nu credeam că se pot aduna la un loc 3 milioane de români ca să facă ce și-au pus în gând! Un gând care îi adună la un loc pe milioane de români! Păi asta nu credeam că este cu putință!

Asta ce înseamnă? Înseamnă că acești 3 milioane de români au găsit anti-dotul la dezbinarea care macină societatea românească! Înseamnă că se poate! Se poate să ne unim forțele, să nu stăm pasivi, paralizați de lehamite, de suficiență sau de deznădejde. Nu mai ai dreptul la disperare când vezi că alături, în cetate, ai tăi fac, făptuiesc, realizează ceva pentru viitorul cetății! Al Țării! Nu mai ai dreptul să le reproșezi ceva celorlalți, dacă ai ezitat ori chiar ai refuzat să li te alături! Înseamnă că nu ai fost la înălțimea momentului istoric!

De ce numesc istoric acest moment, al Referendumului?

Pentru că dacă se împlinește cvorumul cerut de lege, dacă îl depășim cu mult, asta ne va dovedi că putem, că putem ataca și alte „subiecte” care pretind unirea noastră, unitatea noastră de aspirații. Vom avea dovada că și altor probleme le putem da rezolvarea pe care o vom decide noi! Noi, cei 3 milioane de semnatari și cei 4-5 milioane care se vor adăuga la Referendum!

Reușita Referendumului va însemna reușita spiritului civic de care au fost animați cei 3 milioane de semnatari, a spiritului civic viu și puternic în sufletul celor ce se vor prezenta la vot, indiferent cum vor vota! Prezența la Referendum va fi un recensămînt al românilor cărora le pasă! Al românilor care sunt capabili să se mobilizeze pentru un Proiect de Țară, atunci când acesta va apărea!

Nu putem lăsa la voia întâmplării viitorul nostru ca persoane, ca familie, ca Neam. Participarea la Referendum, indiferent cum vom vota, va arăta pe câți români putem conta, concetățeni capabili să se dedice cât de cât interesului comunitar! Prezența la Referendum va fi să sporească elanul nostru făptuitor și respectul de sine al nostru ca popor, ca nație!

Referendumul poate fi un nou început! Poate să pună capăt anilor post decembriști de dezamăgire și dezgust civic! Poate să ne redea încrederea în noi înșine, atât ca societate, cât și a fiecăruia dintre noi, ca individ!

Referendumul poate fi momentul de redeșteptare a poftei noastre de a face istorie!

Doamne, ajută!

Ion Coja,

Buriaș, 29 septembrie 2018”.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply