Veste proastă pentru Mangalia: Lumotex, singura fabrică de confecţii rămasă funcţională, a pus definitiv lacătul pe uşă!

0
3945

Editia de Sud: Veste proastă pentru Mangalia: Lumotex, singura fabrică de confecţii rămasă funcţională, a pus definitiv lacătul pe uşă!

În urmă cu puţin timp, zvonurile privind iminenta închidere a fabricii de confecţii Lumotex, deţinută de către un investitor german, s-au adeverit, din păcate. Astfel, agentul economic din Germania, Horst Schobel, a decis să-şi mute activitatea în Albania, unde taxele, impozitele şi facilităţile acordate investitorilor sunt mult mai avantajoase.

Zvonuri referitoare la închiderea porţilor fabricii, unde se confecţionau costume, jachete şi alte articole vestimentare, au apărut încă de anul trecut, într-o primă etapă având loc doar o restrângere a activităţii. Astfel, o parte dintre angajate au fost trimise în şomaj, maşinile de cusut şi celelalte utilaje fiind mutate în noua fabrică din Albania. Până la închiderea definitivă, produsă în urmă cu mai puţin de două săptămâni, mai lucrau 100 de angajate din Mangalia şi comunele învecinate. Acum, însă, şi acestea se află în şomaj, îngroşând numărul persoanelor fără loc de muncă.

Acestora li se adaugă persoanele care au lucrat, vara, în turism, cât şi cele care nu reuşesc să-şi găsească, la Mangalia, un job potrivit pregătirii profesionale. Aceasta este ultima fabrică de confecții închisă la Mangalia, în trecut mai existând Eurotex și Steillman, ambele fiind desființate în urmă cu câțiva ani.

Situaţia este destul de critică pentru comunitatea locală, dar şi pentru cetăţenii din localităţile limitrofe, care nu au nicio posibilitate să se angajeze în zonă, singura variantă rămânând aceea de a pleca în străinătate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pe de altă parte, vara ce tocmai a trecut, s-a înregistrat o criză acută de personal calificat în turism, astfel că luni la rând au curs anunţuri de angajare, iar agenţii economici au fost nevoiţi să angajeze şi elevi de liceu pentru a putea ţine deschise unităţile de cazare şi de alimentaţie publică.

Singura speranţă pentru Mangalia şi împrejurimi rămâne tot Şantierul Naval, fost DMHI, în prezent, Damen, aflat în plin proces de redresare. În privinţa celorlalţi, cetăţeni care nu au pregătire în construcţia şi reparaţia de nave, lucrurile nu sunt, deloc, roz, dimpotrivă, Mangalia neavând nicio alternativă optimă pentru aceştia.

În zonă, mai apar anunţuri de angajare în domeniul comerţului, şi foarte rar al serviciilor, însă în magazine, personalul se schimbă foarte des, din cauza salariilor mici şi a volumului mare de muncă (cărat, depozitat, aşezat marfă, încasat bani de la clienţi).

Şi cum sezonul rece este lung, costisitor (în privinţa costurilor pentru asigurarea şi plata căldurii) şi lipsit de oportunităţi, prezentul şi viitorul sunt sumbre pentru cetăţenii din Mangalia rămaşi fără loc de muncă, dar cu copii de crescut, rate la bănci şi facturi de achitat lunar. (editiadesud, 4 octombrie 2018).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply