Florin Iordănoaia: Universitatea, Templul societăţii

0
1266

farmec.ro
carturesti.ro%20

Florin Iordănoaia: Universitatea, Templul societăţii.

   Azi, studenţii încep cursurile unui nou an universitar, sau intră în primul an de studiu. Universitatea sau Academia, la noi în ţară, ar trebui să fie ca un „Templu”! Al cunoaşterii, al cercetării ştiinţifice, al educaţiei de elită, un loc sacru, în care să se formeze elitele intelectuale ale ţării şi de ce nu, ale Europei.

   Multe universităţi nu au locuri în cămine pentru toţi studenţii, dar au multe locuri la taxă, pentru că nimeni nu mai controlează cu adevărat raportul între „cerere şi ofertă”.

   În multe universităţi studenţii dau şpagă, ca să obţină un loc în cămin sau un loc într-un cămin mai bun. Asta pentru început de an universitar!

   Apoi studenţii merg la cursuri şi ajung în săli în care nu ajung şi profesorii, stau şi aşteaptă, apoi pleacă. Unde? La bar, cel mai adesea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

   Acolo unde ajung profesorii, nu vin studenţii, mai ales cei din anii superiori. Şi uite aşa, nu se întîlnesc unii cu alţii! Adică, cei care vor să înveţe, cu cei care vor să-i înveţe.

   După absolvire, foarte mulţi studenţi constată că au terminat o specializare de care nimeni nu are nevoie, nu găsesc locuri de muncă şi ajung să se angajeze pe la KFC şi alte buticuri. Pe bani puţini şi ruşine multă! Doar sînt absolvenţi de facultate, nu?

   Cei mai norocoşi găsesc de muncă, dar li se cere o „mare experienţă pe post!”, iar ei, chiar dacă au învăţat bine şi au fost serioşi, ce să facă, dacă nu s-au nascut cu 10 ani mai devreme?

   A treia categorie de absolvenţi găsesc locuri de muncă, dar nu trec testele de angajare sau dacă le trec, pică la interviuri şi ajung tot la KFC. Să nu credeţi că am ceva împotriva KFC. Nu am, pentru că nici cei de acolo nu sînt prea fericiţi. Se angajează mulţi, dar rămîn foarte puţini. Angajatorii sînt disperaţi! Unii dintre ei, că mulţi încă visează!

   De ce a ajuns învăţămîntul românesc aşa? Din cauza „sistemului”, din cauza studenţilor sau a profesorilor?

   Despre studenţi nu vreau să scriu, pentru că ei sînt „victime” ale unui sistem generalizat.

   Să scriu despre universităţi şi profesori? Da! Universităţile au devenit în marea lor majoritate, fabrici de diplome. Nu erau? Erau, dar diplomele aveau o mare valoare. Acum multe dintre ele nu mai au! Sînt multe specializări de care nu are nevoie nimeni pe piaţa muncii, sînt specializări de care angajatorii au nevoie de absolvenţi, dar studenţii nu se înscriu la ele. Chestie de organizare a sistemului. Au fost inventate specializări, ca să fie locuri de muncă pentru profesori, nu pentru economia reală.

   De aici, vine rîndul… profesorilor.

   Înainte de ’90 intrau în învăţămîntul superior şefii de promoţie şi pilele. La Marină mai intrau şi unii care puneau navele pe uscat…, ca pedeapsă, desigur! Apoi au început să intre familiile, care s-au mărit şi s-au tot mărit. Unele familii s-au constituit în universitate, că nu era interzisă căsătoria între colegi, dar apoi, ca orice lucru românesc, relaţiile au degenerat.

   Pot să afirm, avînd ceva experienţă profesională, că astăzi universităţile noastre, în marea lor majoritate, sînt conduse sau stăpînite de familii sau de neamuri, de rude de sînge sau prin alianţă. Nu ar fi nimic, dacă fiecare şi-ar face treaba, dacă ar fi corecţi şi nu aranjori. Aranjori de profesie la angajarea personalului, la examene, la cercetarea ştiinţifică şi la achiziţiile publice. Poate am mai sărit cîte ceva…

   Cum totul se leagă, nimic nu e la întîmplare. De ce să ne mai mirăm că avem studenţi care nu învaţă, absolvenţi cu diplomă fără cunoştinţe de specialitate, profesori fără operă, cu doctorate plagiate, cu cărţi şi articole ştiinţifice scrise de subordonaţi, cu proiecte de cercetare ştiinţifică făcute pe hîrtie, cu administratori care fură banii publici prin achiziţii de produse şi servicii falsificate şi umflate?

   Toate acestea există şi nimeni nu le vede, pentru că trăim într-o ţară de orbi, surzi şi muţi! Mult prea mulţi!

   Partea frumoasă a lucrurilor este că încă mai există studenţi care vor să înveţe, care vor să se ridice deasupra vremurilor şi care sînt convins că vor reuşi. Sper ca „sistemul” să nu-i corupă, să nu se abată de la drumul lor aşa cum au ales unii dintre colegii lor.

   Le doresc tuturor studenţilor un An Universitar cu multe reuşite! Baftă!

   De azi, nu voi mai merge la catedră, am ales un alt drum.

   Florin Iordănoaia, 1 octombrie 2018.


Mangalia News, 01.10.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply