Americanii au trimis un bombardier de temut în Constanța [VIDEO]

0
183

CT100.ro: Un bombardier american strategic, de tip B-52, a ajuns în România și a desfășurat activități de antrenament, marți, inclusiv deasupra Constanței, cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române.

Conform Wikipedia, B-52 Stratofortress este un bombardier startegic cu reacție, subsonic, cu rază lungă de acțiune. B-52 a fost proiectat și construit de firma Boeing, care ulterior a asigurat mentenanța și îmbunătățirile. Bombardierul este folosit de Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din anii 1950. Poate transporta până la 32 de tone de armament.

După câștigarea contractului în luna iunie a anului 1946, bombardierul a evoluat de la o configurație cu aripă dreaptă și șase turbopropulsoare la o configurație cu aripă în săgeată și opt turboreactoare, în cazul prototipului final YB-52. Zborul inaugural a avut loc în aprilie 1952.

Construit pentru a transporta armament nuclear în misiuni de tip disuasiune din timpul Războiului Rece, B-52 Stratofortress a înlocuit modelul Convair B-36. Deși a fost folosit în mai multe războaie, B-52 a folosit numai armament convențional în luptă. Denumirea Stratofortresseste folosită rar în afara contextelor oficiale; echipajele folosesc denumirea BUFF (Big Ugly Fat/Flying Fucker/Fellow).

B-52 se află în arsenalul Statelor Unite ale Americii din anul 1955. Având o performanță superioară la viteze mari subsonice și costuri de operare relativ reduse, B-52 a fost păstrat în dotare în ciuda apariției unor modele mult mai avansate, precum North American XB-70 Valkyrie (capabil de a atinge Mach 3), Rockwell B-1 Lancer (cu geometrie variabilă) sau Northrop Grumman B-2 Spirit (cu tehnologie stealth: nedetectabil radar).

Potrivit unui comunicat de presă al Ministrului Apărării Naţionale (MApN), antrenamentul a avut loc în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi în Baza 86 Aeriană de la Borcea.


Continuarea, pe ct100.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm scrieți comentariul
Vă rugăm să scrieți numele dvs. aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.