Saga garajelor continuă la Mangalia: Scandal în ședința de Consiliu! Primăria spune că va amenaja parcări de reședință în locul imobilelor demolate

0
1295

farmec.ro
carturesti.ro%20

Saga garajelor continuă la Mangalia: scandal în ședința de Consiliu! Primăria spune că va amenaja parcări de reședință în locul imobilelor demolate.

Editia de Sud: Consilierii locali ai Mangaliei au fost chemați, astăzi, în ședință extraordinară. Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a fost cel privind încheierea contractelor de închiriere pentru terenurile aflate în proprietatea UAT Mangalia, pe care se află construcțiile cu destinația de garaj. Proiectul a fost propus de alesul local Nicolae Moroianu, însă, în cadrul ședinței, nu a primit girul de legalitate al secretarului municipiului, Andrea Cabuz.

Discuțiile aprinse dintre consilierii locali – cei de opoziție considerând că secretarul ar fi trebuit, potrivit atribuțiilor sale, să își dea toată silința de a aduce în legalitate articolele considerate nelegale – s-au inflamat și mai tare din cauza prezenței, în sala de ședințe și pe holurile primăriei, a proprietarilor garajelor. Aceștia susțin, în continuare, că dețin, legal, garajele de peste 30 de ani și că demolarea lor nu ar însemna, nici pe departe, rezolvarea spațiilor de parcare, întrucât un proiect la nivelul întregului oraș ar necesita fonduri totalizând bugetul Mangaliei pe mai mulți ani.

O altă nemulțumire este și aceea că o bună parte dintre locuitorii orașului și-au cumpărat garajele, cu prețuri destul de mari, banii fiind, astfel, pierduți. Tot pierdute ar fi și sumele achitate, de-a lungul anilor, pentru taxele și impozitele pentru garaje. Nu în ultimul rând, cei prezenți în sală au susținut că termenul de 72 de ore pentru a-și putea demola construcțiile este foarte scurt, ei simțindu-se, astfel, constrânși și chiar intimidați de somațiile primite.

Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu, spune că, în prezent, Mangalia are nu mai puțin de 14.000 de autoturisme legal înregistrate, cărora li se adaugă și altele, înmatriculate în Bulgaria, iar un proiect de amenajare de locuri de parcare în locul actualelor garaje este unul stringent:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Decizia de demolare a garajelor vine în urma nenumăratelor solicitări venite din partea cetățenilor din Mangalia. Dumneavoastră sunteți doar un nucleu al locuitorilor orașului, există nenumărate cereri venite din partea vecinilor dumneavoastră, de înființare de parcări pe locul acestora garaje, multe dintre ele depozite de diverse obiecte ale familiilor ce le dețin. Reprezentanții primăriei au mers pe teren, în fiecare cartier, și ni s-a solicitat, în primul rând, rezolvarea problemei parcărilor”.

Proiectul a fost votat de reprezentanții PSD și ALDE, în timp ce consilierii PNL, UNPR și PMP au votat „împotrivă”.

O altă decizie aprobată astăzi a acordat dreptul de folosință a infrastructurii sistemului de distribuție a energiei electrice pentru serviciul de iluminat public primăriei Mangalia. Primăria preia, astfel, rețeaua de iluminat public și, potrivit viceprimarului urbei, astfel va fi rezolvată problema spinoasă a disfuncționalităților de pe rețea, semnalate ani la rând de către cetățeni și de turiști.

Circa 11,3 milioane de lei au fost aprobați pentru reabilitarea fațadelor, picturii murale exterioare și interioare, consolidarea structurii de rezistență, sistematizarea curții și reabilitarea instalațiilor, precum și construirea unui lumânărar nou-nouț, pentru cel mai vechi locaș de cult ortodox din Mangalia, Biserica Sfântul Gheorghe. Banii vor veni din fonduri europene, exceptând co-finanțarea Primăriei Mangalia, în valoare de 1,7 milioane de lei (în care vor fi incluse cheltuielile neeligibile, precum jilțurile din biserică) și cota de 2% din valoarea totală a proiectului, adică aproape 200.000 de lei.

Aleșii locali au mai fost de acord și cu documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru proiectul “Sistematizare pe verticală – Municipiul Mangalia – intrări în blocuri, alei, parcări, lot 1”. Proiectul prevede amenajarea parcărilor de reședință, în locul garajelor demolate recent, care ocupau domeniul public fără autorizație de construcție. În zonele respective, vor mai fi realizate alei de acces, iar intrările în blocuri vor fi reabilitate.

Aleșii au fost de acord și cu proiectul de extindere a Secției Ambulatoriu a Spitalului Municipal. (editiadesud.ro).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply